Boek onthult laatste dagen van acteur Robin Williams: “Hij kon zijn tekst niet meer onthouden, snikte iedere dag in mijn armen”

Komende zomer is het vier jaar geleden dat acteur Robin Williams stierf. Een nieuw boek, dat in juni wordt uitgebracht, probeert het chaotische leven van de acteur en zijn plotse dood te reconstrueren, aan de hand van getuigenissen van familie en vrienden van Williams.

Volgens de auteur van het boek, Dave Itzkoff, kon Williams in de weken voor zijn dood niet meer de tekst herinneren die hij vanbuiten had geleerd voor een filmrol. “Hij snikte in mijn armen op het einde van iedere dag”, zegt make-up artieste Cheri Minns daarover. “Het was verschrikkelijk.”

Boek onthult laatste dagen van acteur Robin Williams: “Hij kon zijn tekst niet meer onthouden, snikte iedere dag in mijn armen”
Foto: Photo News

Dat was volgens het boek niet het enige. In de biografie staat ook dat Williams niet alleen tegen alcohol en drugs vocht, maar dat hij ook een strijd leverde tegen levenslange eenzaamheid en verpletterende onzekerheid. Maar dat toonde hij niet. Mensen die veel met hem samenwerkten, hadden nauwelijks het gevoel dat ze hem kenden. “Hij verstopte zich achter komische creaties die hij creëerde”, zo staat in het boek. Weinig mensen konen zich herinneren dat ze ooit een serieus gesprek hebben gehad met de échte Robin Williams.

Parkinson

Bovenop die persoonlijke demonen, kwamen in de maanden en weken voor zijn dood dan ook nog de vergeetachtigheid, de verwarring. De ziekte van Parkinson was bij de acteur vastgesteld. Volgens zijn derde echtgenote, Susan Schneider, begon Williams te klagen over meerdere symptomen, zoals het verlies van zijn reukvermogen, trilling in zijn linkerhand, slapeloosheid en moeite met urineren. “Hij vond ook niet altijd meer de juiste woorden in een gesprek. Dat haatte hij. Soms kon hij nauwelijks nog bewegen, begon ook problemen te krijgen met visuele vaardigheden. Zo kon hij nog moeilijk afstanden of diepte inschatten.”

Na zijn dood bleek uit de autopsie dat Robin Williams (ook) leed aan Lewy-dementie, een verwoestende hersenaandoening. Mogelijk kreeg de acteur destijds ten onrechte de diagnose Parkinson, zo staat in het boek. “En mogelijk was zijn zelfmoord dus een daad van een losgeslagen geest in plaats van een bewuste daad.”

Grensoverschrijdend gedrag

Het boek gaat niet enkel in op wat mogelijk geleid heeft tot zijn zelfdoding. Ook zijn soms losbandige leven komt aan bod. Itzkoff onthult hoe Williams vaak grensoverschrijdend gedrag stelde naar vrouwen toe, maar dat hij daarmee weg kwam omwille van zijn beroemde status. “Toen hij bijvoorbeeld in de jaren ‘70 werkte aan comedyserie Mork & Mindy, heeft hij meerdere keren de borsten vastgegrepen van actrice Pam Dawber, nam hij ook haar achterwerk vast en drong hij zich op aan haar. Maar hij kwam er mee weg.” Williams improviseerde vaak ook op de set, en zijn improvisaties waren vaak seksueel gericht op de vrouwen in de cast. “Of terwijl vrouwelijke tegenspeelsters aan het acteren waren, ging hij uit beeld, trok hij al z’n kleren uit en stond hij daar helemaal naakt, terwijl de actrices probeerden te acteren.”

Dat gedrag vertaalde zich ook in zijn privéleven: hij had meerdere affaires, bedroog zijn echtgenote(s) meermaals.

Boek onthult laatste dagen van acteur Robin Williams: “Hij kon zijn tekst niet meer onthouden, snikte iedere dag in mijn armen”
Robin Williams in Mork & Mindy Foto: ©Paramount Television/Courtesy Everett Collection

“Hij snoof lepel cocaïne op”

Of zo onthult het boek ook hoe Williams uiteindelijk in aanraking kwam met drugs. Hij volgde les aan de toneelschool, maar de docenten waren daar niet meteen onder de indruk van Williams. Hij bleek uiteindelijk meer succes te hebben met stand-up comedy en richtte zich dus even daar naar. Hij kwam terecht in Los Angeles. In de comedyscene daar werd veelvuldig cocaïne genomen, en het is daar dat Williams zich die levensstijl van veel drugs en alcohol aannam. “Hij bleef tot zonsopgang drinken en drugs gebruiken met andere komieken. Een voormalige schoolvriend herinnerde zich bijvoorbeeld hoe hij Williams na een optreden op een parkeerplaats zag. Een mann kwam naar hem toe met een lepel vol cocaïne, en Williams snoof het gewoon helemaal op”, zegt Itzkoff in het boek.

De laatste jaren zou hij de drugs grotendeels hebben afgezworen. Maar mentale problemen bleven. Tot zijn dood dus. Op zondag 10 augustus 2014 zei hij om 22.30 uur zijn toenmalige echtgenote Schneider nog welterusten. De twee sliepen apart sinds Robin Williams zoveel gezondheidsproblemen had. “Hij had z’n iPad meegenomen naar zijn slaapkamer. Dat leek een goed teken, want hij had al maanden niets gelezen. Maar het bleek dus geen goed teken te zijn”, staat in het boek. “De dag erna vond een assistente de acteur dood in zijn slaapkamer.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Door lbo
Meest recent