Zo onderscheid je kwalitatieve chocolade van minder goede

Wil je graag te weten komen hoe je chocolade van goede kwaliteit kunt onderscheiden van die van slechtere kwaliteit, dan is het misschien aangewezen om even naar de tips te luisteren van Amy Guittard. Zij is een telg van het Amerikaanse familiebedrijf Guittard Chocolate Company, tevens een van de oudste chocoladeproducenten in de VS.

In een filmpje van Epicurious doet Amy Guittard uit de doeken hoe je de betere chocolade van de slechtere kunt onderscheiden. Dat toont ze eerst en vooral door chocoladeschilfers met elkaar te vergelijken. Volgens haar ga je best af op de eerste smaak die je proeft. Smaak je meteen vooral de suiker? Dan bestaat de kans dat je chocolade van mindere kwaliteit te pakken hebt. Suiker is namelijk het goedkoopste ingrediënt als je chocolade wilt maken. Bovendien is goede chocolade van structuur ook vaak minder grof omdat de cacaobonen beter en langer gemalen worden.

En dan over naar de melkchocolade. Daarbij moet je volgens Guittard echt de melk proeven. Als dat niet het geval is dan kun je er al van uitgaan dat het om minder goede chocolade gaat. Hoe beter de melk, hoe beter de chocolade, klinkt het. Als je een stukje breekt, zie je dan oneffen randjes? Ook dat wijst op slechtere kwaliteit omdat opnieuw de cacaobonen minder goed werden gemalen om het productieproces te versnellen. 

Gele kleur

Bj witte chocolade moet je eerst en vooral naar de kleur kijken. Ziet het er wat geler uit dan heb je door de aanwezigheid van minimum 20 procent cacaoboter een natuurlijkere versie te pakken. Als het echt wit is, zijn er waarschijnlijk additieven toegevoegd en werd plantaardig vet gebruikt in plaats van cacaoboter. Let ook op hoe de chocolade in je mond smelt: cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur dus als de chocolade niet smelt, is het er eentje waar er maar weinig van die boter inzit.

 

Door flb
AANGERADEN