Cocktails en ongewone smaken: dit worden de populairste ijsjes van de zomer

© Shutterstock

Daar is de zon en daar zijn ook weer de hoorntjes met één, twee of zelfs drie bollen schepijs. Maar welke ijsjes zullen we deze zomer vooral eten en welke trends zijn er opgedoken? We vroegen het aan gelato-expert Koen Speltincx die in Borgerhout Borgo Gelato uitbaat en er de meest verrassende combinaties uit zijn hoed tovert.

flb

Als de zon terugkeert, duiken er nieuwe ijsjestrends- en smaken op, merkt Speltincx in zijn ijssalon. Zelf trekt hij regelmatig naar Italië om van de laatste tendensen op de hoogte te blijven. Eenmaal thuis pakt hij uit met de meest bijzondere smaken. Of wat dacht je van een bolletje eikenhout-zoute karamel, nacho libre (met nachochips!), abrikoos-rozemarijn, lavendel, drop-zoethout of matcharoomijs.

Sterke smaken

Geen toeval: heel wat van de trendy ijsjes die hij serveert hebben rijke, uitgesproken smaken. "Denk aan ijs met gezouten karamel, stukken brownie of ijs met dropsaus. IJs met volle smaken", merkt ook de Nederlandse foodtrendwatcher Esther Haanschoten op in een interview met Nu.nl.

Maar ook de kleuren zijn soms uitgesproken, denk maar aan het zwarte ijs met actieve koolstof dat in de VS al een tijdje aan een opmars bezig is en nu ook hier zijn intrede doet. Al is Speltincx geen fan: "Ik heb er een verleden als verpleger opzitten en die koolstof is dan wel zuiverend, toch lijkt het me geen goed idee om dat regelmatig te eten. Het ziet er misschien wel cool uit, maar ik bedank ervoor." Ook andere opvallende kleuren op basis van kleurstoffen komen er bij hem niet in.

Bolletje in bier

Wat er in Borgo Gelato wel in de schepbak komt, is vegan ijs. "Dat is een trend die zich al een tijdje aan het doorzetten is. Zo serveer ik ijs met bijvoorbeeld kokosmelk in plaats van koemelk en natuurlijk kunnen die mensen ook hun heil vinden in de sorbets die ik aanbied."

Ook populair: een bolletje ijs in een glas bier, zoals ze dat nu in Italië al doen. Een ice cream float genaamd. Die alcohol ziet Haanschoten bovendien meer en meer opduiken in waterijsjes. "Gebaseerd op populaire cocktails, zoals de caipirinha en de mojito. Of ijsjes met Radlersmaak. Dat kan te maken hebben met het feit dat de ijswereld wat volwassener is geworden."

Aangeboden door onze partners

Lees ook