Voor vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets was Eric Geboers een voorbeeld: “Eric was zijn tijd ver vooruit”

Bron © Sporza

Joël Smets Foto: VUM

Maandag 7 mei 2018 zal voor altijd een zwarte dag in de motorcrosswereld zijn. De Cel Vermiste Personen en de zeevaartpolitie vonden in de Miramar-waterplas in Mol namelijk het levenloze lichaam van oud-wereldkampioen Eric Geboers (55). Die zou zondag een puppy hebben willen redden die in het water was beland. Voor Joël Smets (49) was Geboers een voorbeeld. “Hij was zijn tijd ver vooruit”, reageerde Smets bij Radio 1.

LEES OOK: Lichaam van ex-motorcrosskampioen Eric Geboers (55) gevonden

Net als Geboers kroonde Smets zich in zijn carrière vijf keer tot wereldkampioen. Naast heel wat andere crossers en fans van de sport reageerde Smets emotioneel op het overlijden van een van zijn voorbeelden. Zijn eerste jaar viel namelijk samen met het laatste van Geboers.

“Hij was in alles superprofessioneel”, aldus Smets bij Radio 1. “Hij trainde als een van de eersten met een hartslagmeter. Maar ook extrasportief was hij zijn tijd ver vooruit: hoe hij het publiek bespeelde, hoe hij met de media omging, zijn relatie met de sponsors enzovoort. Hij was technisch misschien niet de meest verfijnde rijder, maar hij was wel iemand waarvoor de mensen naar de wedstrijden kwamen. Hij compenseerde veel met zijn enorme doorzettingsvermogen en ijzersterke conditie.”

“Eric werkte harder dan de anderen”, vindt Smets. “Die vijf wereldtitels zijn niet uit de lucht komen vallen. Dat is het resultaat van heel harde arbeid. Hij was mateloos ambitieus, in het begin van zijn carrière zelfs een beetje té ambitieus. Zo sloeg hij de 250 cc-klasse over, omdat hij per se zijn doel wou bereiken in de hoogste klasse. We moeten hem bij de allergrootsten zetten. Niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties, maar omdat hij de sport oversteeg.”

LEES OOK (+): ‘The Kid’ Geboers: klein van gestalte, groot in zijn daden

Voor vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets was Eric Geboers een voorbeeld: “Eric was zijn tijd ver vooruit”
Eric Geboers. Foto: BELGA
Door vtvn
    AANGERADEN