“Weer een held minder”: reacties van ongeloof maar ook vol lof op dood Eric Geboers

Bron © BELGA

Foto: CHRISTOPHE DESMET/ BELGA

Brussel -

Maandagochtend raakte bekend dat het levenloze lichaam van voormalig wereldkampioen motorcross Eric Geboers werd gevonden in de Miramar-waterplas in Mol. Met zijn dood verliest ons land een pionier, een spektakelman en een tot de verbeelding sprekende sportieveling. Niet enkel zijn naasten, maar ook de sportwereld reageert vol ongeloof. En vol respect, dat ook. “We moeten hem bij de allergrootsten zetten,” klinkt het onder meer bij ex-motorcrosser Joël Smets, die opkeek naar Geboers.

Joël Smets, vijfvoudig wereldkampioen

“Eric was zijn tijd ver vooruit. Hij was in alles superprofessioneel. Als één van de eersten trainde hij met een hartslagmeter. Ook extrasportief was hij zijn tijd ver vooruit: hoe hij het publiek bespeelde, hoe hij met de media omging, zijn relatie met de sponsors... Technisch was hij misschien niet de meest verfijnde rijder, maar hij was wel iemand waarvoor de mensen naar de wedstrijden kwamen. Hij compenseerde veel met zijn enorme doorzettingsvermogen en ijzersterke conditie. In de geschiedenis van de motorcross moeten we hem bij de allergrootsten zetten. Niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties, maar omdat hij de sport oversteeg.”

LEES OOK.Voor vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets was Eric Geboers een voorbeeld: “Eric was zijn tijd ver vooruit”

Stefan Everts, voormalig motorcrosser

“Het is moeilijk te begrijpen. Het is heel erg nieuws. De laatste tijd had ik minder contact met hem, maar mijn respect voor de sportman Eric Geboers blijft enorm groot. Hij was mijn voorbeeld en ik keek enorm naar hem op. Ik heb veel van hem geleerd. Hij heeft de sport professioneler gemaakt en ervoor gezorgd dat motorcross in zijn tijd populair werd. Zelf was hij ook enorm populair, hij had altijd het publiek achter zich. Hij was een van de eerste om met losse handen te springen. Het publiek vond dat schitterend, dan was je een held. Maar hij trainde wel enorm hard. Hij was een afgetrainde atleet. Een van de allergrootsten in onze sport.”

Philippe Muyters (N-VA), Vlaams Minister van Sport

“Sprakeloos en vol ongeloof. Ik ben geschokt door dit vreselijke nieuws. Veel sterkte aan de familie en vrienden van Eric. Een écht boegbeeld voor de motorcross en topsport in het algemeen.”

Rik Torfs, professor KU Leuven & mediacoach

“Dat Eric Geboers stierf door in het water te springen om een hond in nood te redden, is vreselijk tragisch, maar siert hem voor altijd.”

Marc Herremans, triatleet

“Rip Eric. Enorme persoonlijkheid die me tijdens mijn jeugd fantastische sportmomenten deed beleven. Een jeugdheld is niet meer. Rust zacht kampioen.”

Sven Nys, voormalig veldrijder

“België verliest vandaag een groot kampioen. Sterkte aan de familie en vrienden.”

Rob Peeters, voormalig veldrijder

“Weer een held minder”

Paul Van Den Bosch, Belgisch sportcoach

“Eric was mijn eerste ‘grote internationale’ atleet. Ik maakte zijn laatste wereldtitel in 1990 van heel dichtbij mee. Een groot atleet, een groot man die gigantisch belangrijk is geweest voor mijn coachcarriere. Het was een eer zijn coach te mogen zijn.”

LEES MEER (+). ‘The Kid’ Geboers: klein van gestalte, groot in zijn daden

    Meest recent