Avonturier Jelle wil hoogste bergen ter wereld beklimmen, maar is vroeger dan verwacht weer thuis: “Tropisch virus dwingt me pauze in te lassen”

Jelle Veyt heeft zijn roeitocht onderbroken maar in oktober hervat hij de tocht. Foto: svl

Dendermonde -

De Dendermondse avonturier Jelle Veyt heeft zijn roeitocht in Indonesië noodgedwongen gestaakt. Een tropisch virus bracht hem vroeger dan verwacht naar huis.

Bergbeklimmer Jelle Veyt wil de zeven hoogste bergtoppen ter wereld, op elk continent eentje, beklimmen. Om daar te geraken neemt hij niet het vliegtuig, hij wil zijn bestemmingen zonder motorkracht bereiken. De volgende berg op zijn lijstje is de Carstenz Pyramide in Papoea. Daar roeit hij vanuit Indonesië naartoe, maar Veyt moest noodgedwongen zijn tocht afbreken. “Ik moest nog 1.500 kilometer roeien eer ik in Papoea aankom”, vertelt hij. “Maar ik kon niet verder. Ik mijn kajak moeten stallen bij het leger op een verlaten eiland in Indonesië. Ik ben daar twee weken echt niet goed geweest. Mijn keel stond gezwollen en ik kreeg bijna geen zuurstof binnen. Ik dacht eerst aan malaria of moeraskoorts, maar dat was het gelukkig niet. Het ging om een tropische ziekte, een virus.”

Intussen is Jelle opnieuw thuis om te herstellen. “Ik was veel te moe om nog verder te roeien. Met nog meer dan duizend kilometer op de teller zou het ook een bijna onmogelijke opdracht zijn om dat op een goede manier te doen, zonder dat het weer roet in het eten zou gooien. En dus is het beter dat ik wacht tot in oktober, dan wil ik de afstand tot Papoea roeien. Ik moet echt in goede conditie zijn om dan nadien ook nog een berg van 4.884 meter te beklimmen. Sinds een paar dagen ben ik al wel weer rustig aan het trainen en ik merk dat mijn weerstand nog niet helemaal optimaal is.”

Nieuwe uitdaging

Veel tijd om bij de pakken te blijven zitten heeft Veyt niet, want hij ging ook al een nieuwe uitdaging aan. “Samen met Belgisch kampioen handbiken Frank Van Linden zal ik van Oostende naar Lissabon fietsen. Hij daagde me uit om dat in september te doen voor het goede doel, maar omdat die tropische ziekte roet in het eten gooide, moet dat wat vroeger.”

Door Stef Van Overstraeten
AANGERADEN