Yves Leterme liet zijn belastingen terugbetalen door werkgever

Foto: BELGA

Yves Leterme (CD&V) heeft met fondsen van zijn werkgever, de intergouvernementele organisatie Idea, enkele advocatenkantoren ingehuurd om een Belgisch belastinggeschil op te lossen. Bovendien heeft hij ook zijn Belgische belastingen door Idea laten terugbetalen. Zweden heeft alvast zijn steun aan Idea voorlopig opgeschort.

Ex-premier Yves Leterme (CD&V) heeft met fondsen van zijn werk­gever advocaten ingehuurd om een Belgisch belastinggeschil op te lossen. Bovendien heeft hij ook zijn ­Belgische belastingen laten terug­betalen. Dat meldt de Zweedse nieuws­site OmVärlden.

Al sinds 2014 is Leterme secretaris-generaal van Idea. Deze intergouvernementele organisatie, gevestigd in Zweden, geeft steun en advies aan landen die de weg naar meer democratie willen opgaan. Eind 2016 liet de Belgische fiscus weten ook recht te hebben op een stukje van het loon van Leterme. Hij verdient bij Idea ongeveer 14.500 euro per maand. Dat bedrag strijkt hij in principe belastingvrij op. Maar de fiscus meent Leterme te mogen belasten op het loon dat correspondeert met de ­dagen die hij buiten Zweden werkt.

Leterme is het daar niet mee eens. Daarom besliste Idea een Belgisch en Zweeds advocatenkantoor in de arm te nemen. Daarnaast werden de belastingen die Leterme aan de Belgische fiscus moest betalen door Idea terugbetaald. Het zou gaan om 45.861 euro. Consultant KPMG heeft van de verschillende landen die lid zijn van Idea nu de opdracht gekregen het loon van Leterme onder de loep te nemen. Die heeft op zijn beurt een klacht ingediend tegen ­onbekenden.

Door Christof Vanschoubroek
AANGERADEN