Fabel ontkracht: vrouwen vallen niet op macho's als ze vruchtbaar zijn

Foto: Shutterstock

Het wordt vaak geloofd, maar, is er geen bewijs te vinden voor het idee dat vrouwen in de periode rond hun eisprong meer aangetrokken zouden zijn tot machomannen. Dat schrijven wetenschappers in het vakblad ‘Psychological Science’.

Het wordt vaak aangenomen dat vrouwen in hun vruchtbare periode meer op machomannen vallen. Die naast een uitgesproken kaaklijn en volle wenkbrauwen ook betere genen, meer testosteron en een beter immuunsysteem zouden hebben. Al deze eigenschappen zouden onbewust signaleren dat de machoman een betere partij is om kinderen mee te maken. In andere periodes van hun cyclus zouden vrouwen dan meer op ‘vrouwelijke’ mannen vallen, die dan weer een zachter uiterlijk hebben en beter voor kinderen zouden kunnen zorgen.

Geen bewijzen

Maar die redenering is niet op concrete bewijzen gebaseerd, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van verschillende universiteiten in Schotland, Engeland en Californië. “We vonden geen aanwijzingen dat hormonale veranderingen een invloed hebben op het type mannen dat vrouwen aantrekkelijk vinden”, aldus hoofdonderzoeker Benedict Jones, verbonden aan de universiteit van Glasgow.

Onbetrouwbaar

De vorsers bogen zich over eerdere studies rond de voorkeur van een vrouw tijdens haar eisprong en noemen de resultaten “twijfelachtig”. De reden? Tijdens de meeste onderzoeken over het onderwerp mochten de vrouwen zelf aangeven in welke periode van hun cyclus ze zaten. Dat is volgens de wetenschappers geen betrouwbare methode.

De pil

Voor deze nieuwe studie, die in totaal 584 heterovrouwen bevroeg, werden bij dezelfde deelnemers verschillende metingen (waaronder speekseltesten) uitgevoerd. Bij alle onderzoeken in het verleden was dat niet het geval en hing het eindresultaat af van veel kleinere steekproeven. De vorsers helpen ook nog een ander misverstand de wereld uit: het pilgebruik van een vrouw heeft geen invloed op de man de ze kiest. “Er is steeds meer bezorgdheid omdat de anticonceptiepil romantische relaties zou kunnen verstoren door veranderende voorkeuren van vrouwen, maar ook dat kunnen onze bevindingen niet bewijzen”, aldus de onderzoekers.

Door vwh