Waarom u toch naar het Songfestival moet kijken

© ISOPIX

Vanavond op uw scherm: het 63ste Eurovisiesongfestival vanuit Lissabon. Voor het eerst in vier jaar zonder België in de finale, nadat de Leuvense zangeres Sennek dinsdag werd uitgeschakeld. Maar nog steeds de moeite om 225 minuten van uw zaterdagavond aan te spenderen. Verwacht Nederlandse country met een Belgische touch, Gagnam Style met kakelende kippen en een Cypriotische Beyoncé.

Van onze reporter in Lissabon: Wim dehandschutter

De grootste kanshebber: Cyprus - Eleni Foureira met Fuego

Een onsamenhangende tekst over leeuwenogen, vliegende pelikanen en verborgen agenda’s: Cyprus brengt niet bepaald diepgang op het Songfestival. Maar wat een oorwurm is Fuego. Ah yeah ah yeah ah yeah, fuego! Voeg daar het enthou­siasme aan toe van zangeres Eleni ­Foureira (31). De Beyoncé/Shakira van de Middellandse Zee kronkelt drie minuten met haar lichaam in een strakke bodysuit en zwiert haar lange, krullende haren alle richtingen uit. De voorbije dagen is ze uitgegroeid tot de absolute favoriet bij de bookmakers. En ook Songfestivalkenners spreken alleen nog maar over Nicosia 2019.

De meest Belgische: Nederland - Waylon met Outlaw In Em

Hoezo, geen België in de finale? De Nederlandse country-inzending is helemaal Belgisch. Op zanger Waylon (38) na dan, geen on­belangrijk detail natuurlijk. Maar voor de rest: alles wat u ziet op het podium komt “van bij ons”. Vier straatdansers uit Vilvoorde, die werden ontdekt door hun stadsgenoot Ish Ait Hamou. Choreografie bedacht door Brusselaar Yves Ruth, die ook achter de act van Sennek zat. En cameraregie uitgewerkt door Hans Pannecoucke, die al menige Songfestivalinzending vormgaf.

De vier Vilvoordenaars, gitaar in de hand, beginnen als countryband. In de laatste minuten gooien ze hun instrumenten weg om een choreografie uit te voeren met schokkende bewegingen. Hiphop op country: velen begrijpen de act niet. “We moeten toch niet altijd aan het verwachtings­patroon van de ­kijkers beantwoorden?” repliceert Pannecoucke.

De meest kakelende: Israël - Netta met Toy Mix

Gangnam Style met kakelende kippen en #MeToo-slogans (“vrouwen zijn geen speeltjes”), en u krijgt discoknaller Toy. Stel dat de voluptueuze Netta (25) wint, wat goed mogelijk is als voormalige top­favoriet en huidige ­nummer 2 bij de wedkantoren, dan krijgt ze de trofee uit handen van Salvador Sobral. Dat wordt een ongemakkelijk moment. De Portugese hartpatiënt, die vorig jaar won met een betoverend luisterlied over een verloren liefde, noemde Toy afgelopen week een “verschrikkelijk lied”.

De meest visuele: Oekraïne - Melovin met Under The Ladder

De finale begint met de Oekraïner ­Melovin (21). “Die met zijn beangstigende kleurlens”, weet u nog van de halve finale donderdag? Als u hem vergeten bent: de zanger kwam tot leven uit een doodskist, die later een piano bleek te zijn. Melovin brengt de meest visuele act, waarin ook een trap in brand vliegt. Als in het woord Eurovisiesongfestival de klemtoon op visie zou liggen, en niet song, wint hij zonder concurrentie.

De grootste deurenkomedie: Moldavië - DoReDos met My Lucky Day

Het armste land van Europa brengt een totaal gedateerd folkloredeuntje, maar weet dat aardig te camoufleren met een visueel spektakel. Twee dames en vier heren in fluwelen retro-outfits openen voortdurend deuren en slaan die dicht: wat een misverstand, jongens. Het Echt Moldavisch Theater. Kijken mag, luisteren niet.

De meest persoonlijke: Duitsland Michael Schulte met You Let Me Walk Alone

Rosse krullenbol Michael Schulte (28) bezingt de liefde voor zijn overleden vader in een breekbare ballade. De Ed Sheeran van Duitsland treedt op tegen een achtergrond van zwart-witfoto’s uit zijn kindertijd. Een echt kippenvelmoment.

In dezelfde categorie van gepersonaliseerde acts: de Litouwse Ieva Zasimauskaite (24). Zij belooft met fluisterend – en niet altijd even toonvast – stemmetje dat ze altijd bij haar vriendje zal blijven. In de allerlaatste seconden verschijnt de jongen met wie ze al acht jaar samen is, ook op het podium voor een liefdes­verklaring.

Aangeboden door onze partners

Lees ook