Emotionele Carapaz dolblij met zege, roze trui Yates denkt luidop aan aanvallen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het grote wielerpubliek heeft zaterdag kennisgemaakt met Richard Carapaz (Movistar). De 24-jarige Ecuadoriaan won de achtste etappe in de Giro (Ita/Worldtour) met een indrukwekkende versnelling in de laatste kilometers van de slotklim. “Deze zege maakt me dolblij en emotioneel”, aldus Carapaz na afloop.

LEES OOK: Jonge Ecuadoriaan Richard Carapaz klimt naar zege in Giro, Froome haalt opgelucht adem na nieuwe val

Carapaz, de huidige witte trui in de Ronde van Italië, ontbolstert dit seizoen helemaal bij Movistar. Na een elfde plaats in het eindklassement van Parijs-Nice en rit- en eindwinst in de Vuelta Asturias, boekte de Ecuadoriaan zaterdag in de Giro zijn grootste succes tot nog toe. “Dit is een kostbare overwinning”, aldus Carapaz. “Ik kan het nauwelijks geloven. Weken heb ik toegewerkt naar deze Giro en dit is een geweldig succes. De Ronde van Asturië winnen was al geweldig, maar een ritzege in de Giro is natuurlijk nog wat anders. We wisten dat de regen een grote rol zou spelen op de klim, maar ik kwam met prima benen aan de voet en heb gewacht tot de slotkilometers om mijn slag te slaan. De sprint heb ik bewust niet afgewacht, want dat is niet mijn sterkste kant.”

Met de zege sprokkelde Carapaz, achtste in het klassement, ook tien belangrijke seconden. Hoe ziet de Ecuadoriaan de rest van de Giro evolueren? “Ik ga het nu echt van dag tot dag bekijken”, klinkt het. “Ik moet de Giro nog leren kennen. Het is een lange, harde wedstrijd en de weg naar Rome ligt nog vol obstakels. Ik wil nu vooral de tijd nemen om van deze zege te genieten. Maar ook niet te lang, want morgen wordt het weer een zware dag. We zullen wederom met een plan aan de start staan en misschien moeten we het gewoon nog eens opnieuw proberen.”

Simon Yates blijft langer in het roze

Ook na de achtste etappe zit de roze leiderstrui nog rond de schouders van Simon Yates. De Brit van Mitchelton-Scott kwam op de slotklim naar Montevergine di Mercogliano nooit in de problemen en finishte netjes als vijfde. “Al had ik graag wat extra seconden op de andere favorieten gesprokkeld”, klonk het achteraf.

Met Jan Polanc (Team Emirates) als best geplaatste renner in het klassement vormde de achtkoppige vlucht geen bedreiging voor de roze trui van Yates. Zijn team hield de teugels makkelijk in handen en beleefde een vlekkeloze dag. “We wilden graag attent mee vooraan koersen”, doet Yates zijn verhaal. “Zeker met de slotklim in het vooruitzicht. We wisten dat de weersomstandigheden moeilijk zouden zijn. De regen maakte de bochten glad en gevaarlijk. Doordat de vlucht moeilijk tot stand kwam, werd het een zwaar wedstrijdbegin. We hebben daarom geprobeerd om er een aangenaam tempo op na te houden en dat is volgens mij gelukt.”

Op de slotklim werd Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) als laatste gegrepen en sprong de jonge Ecuadoriaan Richard Carapaz (Movistar) naar de ritzege. Yates: “Zelf had ik graag wat extra tijd genomen op de andere favorieten. Ik zat klaar om een goeie sprint te rijden, maar plots raakte ik ingesloten waardoor ik de ideale sprint niet kon doen. Voor de rest was deze klim niet zwaar genoeg om echt het verschil te maken. Morgen (zondag, red.) is een ander verhaal. Dan is de slotklim een stuk steiler en zal de selectie groter zijn. Wie weet probeer ik dan iets.”

Emotionele Carapaz dolblij met zege, roze trui Yates denkt luidop aan aanvallen
Foto: Photo News
AANGERADEN