De spijkerharde conclusies na negen ritten in de Giro: van Team Sky tot Wellens en, jawel, Quick-Step

© Photo News

In de Ronde van Italië genieten de renners maandag van een tweede rustdag. Na negen etappes zijn we al heel wat wijzer geworden over de machtsverhoudingen in deze 101ste Giro. En dat levert na wat discussie de volgende conclusies op.

vtvn, gvdl

Team Sky faalt

Het wil maar niet lukken voor Team Sky in de strijd om het roze. Kopman Chris Froome viel na de bergrit van zondag uit de top tien van het algemeen klassement en kijkt al tegen een achterstand van 2’27” aan op leider Simon Yates. Dat Froome er weinig van bakt, is waarschijnlijk deels te verklaren door de heisa rond het dopingonderzoek dat tegen hem loopt. En veel koerskilometers had de Brit sowieso niet in de benen bij de start in Jeruzalem.

Maar dat ook zijn voltallige ploeg faalt? Dat hadden ze bij Sky waarschijnlijk niet zien aankomen. Luxehelpers Sergio Henao en Wout Poels brengen niet wat er normaal van hen verwacht wordt en verzuipen samen met hun kopman. Zelfs de Wit-Russische beer Vasil Kiryenka hebben we nog maar weinig op het voorplan gezien.

LEES OOK: De Giro en Team Sky is een slecht huwelijk: ook tijdens deze pogingen liep het grondig fout

LEES OOK (+): Froome gaat de Giro niet winnen voor Team Sky: Brit en Gazzetta dello Sport weten héél goed waarom

© AFP

Mitchelton-Scott domineert

We hadden het voor de Giro voorspeld: Mitchelton-Scott wordt hét superteam van deze 101ste jacht op de roze trui. Na negen ritten staan de twee kopmannen van de Australische formatie te pronken op plekken één en twee. Simon Yates speelt met de pedalen en won zondag op de Gran Sasso. Esteban Chaves zegevierde op de Etna (voor Yates) en lijkt evengoed in de boter te trappen.

Om nog maar te zwijgen over de sterke helpers waarover ze bij Mitchelton-Scott beschikken, zoals Mikel Nieve en Roman Kreuziger. Maar dé revelatie is toch wel Jack Haig. De 24-jarige Australiër staat bekend als een opkomend rondetalent en werd in 2016 nog tweede in de Ronde van de Toekomst achter Marc Soler. In de Giro maakt hij toch wel naam en faam. Hij speelt zijn rol namelijk perfect door zijn kopmannen tot erg diep in de finale te brengen. Elke bergrit opnieuw. Straffe Jack!

© AFP

Dumoulin op schema

Bergop heeft Tom Dumoulin het voorlopig niet onder de markt in deze Ronde van Italië. De Nederlander van Sunweb moest dan ook telkens een beetje tijd toegeven en staat nu derde op 38 seconden van Yates. Panikeren doet sterke Tom echter niet, waarom zou hij ook? Hij zit namelijk erg goed op schema. Hij had bij de start namelijk amper twaalf koersdagen in de benen en zal normalerwijze alleen nog groeien in deze Giro. En dat terwijl de hoogvorm van Yates mogelijk zal afnemen. Het komt er voor de Nederlander dus op aan de schade zoveel mogelijk te beperken om te kunnen uitpakken in de slotweek.

© Photo News

Slimme Wellens

Zondag was de ritzege niet besteed aan Tim Wellens, die sneller dan verwacht moest lossen uit de kopgroep. Voor de Belg van Lotto-Soudal is deze Giro echter al geslaagd. Wellens was namelijk de sterkste van het pak in Caltagirone, waar hij onder andere Michael Woods en Simon Yates uit het wiel spurtte op de hellende aankomst.

Wellens is geëvolueerd in een renner die kan winnen op bestelling, een beetje zoals Thomas De Gendt. Het toont aan dat Wellens een enorm slimme coureur is. Een renner die perfect weet waar hij mee bezig is, die ruikt wanneer het zijn kans is en die mentaal sterk genoeg is om de verwachtingen in te lossen.

© Photo News

Het grote gelijk van Lefevere

Tot slot, hoe kan het anders, iets over Quick-Step Floors. Patrick Lefevere was de enige die een topspurter selecteerde voor deze Ronde van Italië en heeft daarmee zijn grote gelijk bewezen. Elia Viviani mocht namelijk al twee keer zijn armen in de lucht steken terwijl concurrenten als Marcel Kittel en Dylan Groenewegen de Giro aan zich voorbij lieten gaan.

Lefevere en co. zullen er niet van wakker liggen. Er zijn nog minstens drie winstkansen voor Viviani, waardoor Quick-Step zijn leiding in de zegestand alleen maar kan uitbreiden.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt