Belgische politici veroordelen bloedbad in Gaza, VS blokkeert onderzoek

Bron © BELGA, Vrt NWS

Foto: AFP

Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël. Ook minister van Buitenlandse Zaken Reynders heeft het over “disproportioneel geweld”. Hij meent dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de Europese Unie, maar dan “moeten we met één stem spreken”, klink het nog.

Bij gewelddadige confrontaties aan de grens van de Gazastrook met Israël zijn maandag volgens Palestijnse bronnen zeker 58 personen om het leven gekomen. Ongeveer 2.771 anderen raakten gewond.

Belgische politici veroordelen bloedbad in Gaza, VS blokkeert onderzoek
Geert Bourgeois. Foto: BELGA

Het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël “schokt elk weldenkend mens”, aldus Bourgeois. “Hamas handelt totaal onverantwoordelijk door mensen massaal de grens over te sturen, in volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie. Anderzijds is het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar”, klinkt het.

Bourgeois vindt het de hoogste tijd voor een duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een tweestatenoplossing. De minister-president roept de Europese Unie op om een actieve bemiddelende rol op te nemen om tot een tweestatenoplossing en een gedeelde hoofdstad te komen.

Reynders: “Disproportioneel geweld”

Minister Reynders veroordeelt het “disproportioneel geweld” van het Israëlische leger. Hij pleit voor een tweestatenoplossing met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad.

Om de vredesgesprekken op gang te trekken is volgens de minister een grote rol weggelegd voor de Europese Unie, maar dan moeten alle lidstaten met “één stem spreken”. Hij sluit niet uit dat België hier het voortouw kan nemen, Reynders kondigde nog aan dat hij hiervoor contact gaat opnemen met Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

VS blokkeert onderzoek

De Palestijnse Autoriteit eiste een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In die Veiligheidsraad hebben de Verenigde Staten, de voornaamste bondgenoot van Israël, zich verzet tegen een communiqué waarin opgeroepen wordt tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad. Dat zeggen diplomatieke bronnen.

Belgische politici veroordelen bloedbad in Gaza, VS blokkeert onderzoek
Foto: AFP
Belgische politici veroordelen bloedbad in Gaza, VS blokkeert onderzoek
Foto: REUTERS

In de ontwerptekst uitte de Veiligheidsraad zijn “verontwaardiging en verdriet over de dood van Palestijnse burgers die hun recht uitoefenden om vreedzaam te betogen”. De raad “roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar die acties, om te garanderen dat verantwoording wordt afgelegd”.

“De Veiligheidsraad herhaalt dat iedere beslissing of actie die pretendeert dat ze het karakter, statuut of de demografische samenstelling van de heilige stad Jeruzalem heeft gewijzigd geen enkel juridisch gevolg heeft, van nul en generlei waarde is, en geannuleerd moet worden conform de relevante resoluties van de Veiligheidsraad”, klinkt het in de ontwerptekst.

De protesten die ontaardden in een bloedbad vonden plaats toen de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem werd geopend.

AANGERADEN
Meest recent