“Wie kan, vermijdt de hoofdstad beter”

OVERZICHT. “Minstens 55.000 betogers in Brussel” - Hier ondervindt u hinder

Bijna exact vijf maanden na de vorige vindt er woensdag opnieuw een nationale betoging tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel plaats in Brussel. Volgens de socialistische vakbond zakten 70.000 betogers af naar de hoofdstad, volgens de politie zijn het er 55.000. De politie raadt aan om Brussel woensdag te mijden, al blijft de hinder niet alleen beperkt tot Brussel. Een overzicht:

mtm

LEES OOK. Kris Peeters: “Begrip voor betoging, maar hervormingen nodig om pensioenen duurzaam te houden”

De betogers zelf verzamelen woensdagvoormiddag aan het Noordstation en de Albert II-laan. Het vertrek is gepland om 11.30 uur, zo meldt de politie van Brussel. “Het verleden leert ons dat belangrijke verkeersassen al vroeger afgesloten kunnen worden. Alle geparkeerde voertuigen op de gehele middenberm van de Zuidlaan en Poincarélaan nabij het zuidstation getakeld zullen worden. Ook op het parcours geldt een parkeerverbod”, aldus woordvoerster Ilse Van de Keere. “We zullen daar in groten getale aanwezig zijn, voornamelijk met mensen die zich specifiek met de mobiliteit bezighouden, maar ook een reserve die ingeschakeld kan worden om de openbare orde te garanderen.”

Het parcours van de betoging ziet er als volgt uit: Albert II-laan – Kruidtuinlaan – Pacheco/Berlaimontlaan – Keizerslaan – Cellebroersstraat – Lemonnierlaan – Zuidlaan/Poincarélaan (ontbinding rond 14 uur).

“We verwachten verkeershinder in en rond het centrum en verzoeken nadrukkelijk om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden. Voor uw noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel vragen wij om de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer. Bus- en tramlijnen kunnen wel lokaal worden omgeleid.”

“Tot 67 jaar werken kan niet”

Volgens de socialistische vakbond zakken minstens 30.000 betogers af naar Brussel om te protesteren tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is de actie nu al geslaagd. “De mensen voelen goed aan dat de regering contractbreuk pleegt”, zegt hij.

Net als bij de betoging van 19 december, die volgens de politie 25.000 mensen op de been bracht, zijn er weer veel rode ballonnen te zien met een doorstreept cijfer 67. “Tot 67 jaar werken kan niet”, zegt De Leeuw. “De regering moet het beleid bijsturen en moet betere pensioenen invoeren, met een minimum van 1.500 euro per maand.”

Volgens Mario Coppens van de liberale vakbond zijn de syndicale voorstellen niet onrealistisch. “Maar deze regering haalt middelen weg in plaats van er bijkomende te zoeken, bijvoorbeeld via faire belastingen.” Vooral vrouwen worden volgens de bonden getroffen door de pensioenhervormingen. Uit steun voor hen dragen de vakbondsleiders een roze lint.

Met de verkiezingen in zicht rekent de ACLVB-topman erop dat de regering zich soepeler gaat opstellen. Maar erg groot is die hoop niet. Onder meer in de discussie over welke beroepen als zwaar worden ingedeeld en dus in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen, staan vakbonden en regering nog diametraal tegenover elkaar, merkt Coppens op. Binnenkort start daarover nieuw overleg.

Er is ook een stevige delegatie uit het onderwijs afgezakt. “De mensen zijn enorm bezorgd over de toekomst en de kwaliteit van het onderwijs”, zegt Koen Van Kerkhoven van onderwijsbond COC. “Onderzoek zegt dat de lonen in het onderwijs vergelijkbaar zijn met die in de privé, maar enkel als rekening gehouden wordt met de vaste benoemingen, de vakantiedagen en het pensioenbedrag. Als aan een van die elementen geraakt wordt, valt die vergelijkbaarheid weg.”

Beperkt aantal scholen dicht

Er worden woensdag duizenden leerkrachten verwacht op de betoging in Brussel. Dat heeft als gevolg dat er in sommige scholen hinder is. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als GO! , het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, zegt dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen scholen volledig dicht blijven.

De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders. “Op basis van voorlopige informatie lijkt het erop dat de meeste scholen open zijn”, zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Dat betekent dat de lessen gewoon plaatsvinden of dat er voorzien is in opvang. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen is de school dicht.”

Bij het gemeenschapsonderwijs klinkt dezelfde boodschap. “We hebben indicaties dat de hinder beperkt blijft”, zegt woordvoerster Nathalie Jennes. “Ik heb maar weet van één school die dicht is: basisschool De Regent in Gingelom.”

OPROEP. Stond u vanochtend voor een gesloten schoolpoort? Wat voor oplossing hebt u gevonden? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

© Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) benadrukte maandag dat schoolbesturen “duidelijk en tijdig moeten communiceren met ouders en leerlingen”. Ze verwijst naar de bestaande omzendbrief. Die bepaalt onder meer dat het schoolbestuur moet voorzien in opvang wanneer ze vaststelt dat de normale lessen niet kunnen doorgaan. “Indien dergelijk toezicht niet mogelijk is, kan het schoolbestuur beslissen om de school te sluiten en moeten de ouders hierover geïnformeerd worden.”

Treinverkeer ondervindt geen hinder van staking

Het treinverkeer verloopt woensdagochtend normaal, en ondervindt geen hinder als gevolg van de geplande betoging. Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Los van de staking was het woensdagochtend even niet mogelijk om treintickets via de NMBS-website te kopen. Dat was een gevolg van technische problemen, die rond 8 uur verholpen waren.

Ochtendspits valt mee

De acties bij de openbaarvervoermaatschappijen in het kader van de pensioenbetoging veroorzaken woensdagochtend geen extra drukte op de weg. Dat is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de E40 richting Brussel komende van Gent is het zelfs erg rustig. “De oproep van de politie om Brussel te mijden met de wagen, heeft effect gehad”, klinkt het bij het Verkeerscentrum.

Op de A12 van Brussel naar Antwerpen in Londerzeel is er wel hinder door een ongeval met twee personenwagens en een motorrijder. Er is één rijstrook beschikbaar. Het verkeer op lange afstand krijgt de raad om via de E19 te rijden.

© BELGA

Hinder bij De Lijn

De vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering verstoort de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. Er is hinder op zowel stadsnetten als streeklijnen, meldt De Lijn woensdagochtend. Globaal genomen is twee derde van de chauffeurs aan de slag.

Op het Antwerpse stadsnet rijdt een kwart van de trams en de bussen in de stad Antwerpen. In de regio Turnhout is de helft van de eigen chauffeurs aan het werk. Op lijn 410 (Antwerpen – Turnhout) rijden momenteel geen bussen. In de stad Mechelen rijdt 90 procent van de stadsbussen. Lijnenbundel 500 (Mechelen – Antwerpen) is zwaar verstoord.

Ga je vanavond naar het concert van Marco Borsato in het Sportpaleis, dan zoek je best een alternatief.

In Leuven, Oost-Brabant en de Noordrand is ongeveer twee derde van de chauffeurs aan het werk. In het Pajottenland is de hinder groter, daar rijdt ruim de helft. Ook op enkele lijnen uitgebaat door onderaannemers rijden er vandaag minder bussen.In onze provincie rijden er bussen op onder meer de volgende belangrijke lijnen: 2, 3, 4, 230, 250, 260, 270, 358, 370, 380, 395.

Belbus 707 (Aarschot) rijdt niet, de andere belbussen rijden normaal.

In Oost-Vlaanderen is er hinder voor de stadsbus in Gent en de tramlijnen. Na 20 uur is geen bediening meer op de stadslijnen in Gent. Het nachtnet rijdt wel uit, maar kan ook verstoord zijn. Ook de stadsnetten van Aalst ondervinden hinder, net als de streeklijnen. In Limburg rijdt momenteel 48 procent van de buschauffeurs. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Op de stadsnetten van Sint-Truiden, Genk en Tongeren rijden nauwelijks bussen. Op het stadsnet in Hasselt is de situatie iets beter, maar ook daar rijden minder bussen dan op een gewone woensdag.

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst aan de kust. Daar rijdt zo’n 60 procent van de bussen en trams. In de regio’s Kortrijk, Ieper en Brugge zijn ongeveer 70 procent van de bussen uitgereden. Dat geldt ook voor de stadsnetten in deze regio’s. Enkel de stadsbussen in Roeselare rijden volgens de normale dienstregeling.

Om belangrijke lijnen zo goed mogelijk te bedienen, test De Lijn vandaag het systeem waarbij werkwillige chauffeurs wordt gevraagd om prioritaire ritten voor hun rekening te nemen.

Reizigers vinden zo snel mogelijk meer informatie op https://verstoring.delijn.be/.

MIVB-net sterk verstoord

Het MIVB-net is woensdag sterk verstoord door de pensioenbetoging. De Brusselse vervoersmaatschappij raadt haar reizigers dan ook aan om in alternatieven te voorzien. Omstreeks 6 uur werden slechts twee metrolijnen bediend, zeven tramlijnen en zeven buslijnen.

Om de reizigers zo goed mogelijk te informeren, is het Contact Center (070-23.20.00) al open sinds 6 uur. De website mivb.brussels, de mobiele site en de MIVB-app informeren de reizigers in reële tijd.

© dbw

Uitstel in Gentse rechtszaken

In de gerechtsgebouwen in Gent leidt het vakbondsprotest rond de pensioenen woensdagvoormiddag tot uitstel in een aantal processen. De meeste gedetineerden konden niet worden overgebracht naar de rechtbank voor de behandeling van de rechtszaken, zo bleek op de Gentse correctionele rechtbank en het hof van beroep.

Een deel van de rechtszaken op de Gentse correctionele rechtbank kon niet behandeld worden, omdat de beklaagden niet aanwezig waren. “Door de actie kan uw cliënt niet overgebracht worden. De zaak zal volgende maand behandeld worden als er geen staking is”, sprak de rechtbankvoorzitter woensdagvoormiddag tegen de advocaat van een man in voorhechtenis.

In andere processen konden de advocaten hun cliënten vertegenwoordigen. Ook naar het Gentse hof van beroep in de binnenstad konden de meeste gevangenen niet overgebracht worden.

Brusselse vuilnisophaling sterk verstoord

De Brusselse vuilnisophaling van Net Brussel is sterk verstoord door de nationale pensioenbetoging. Enkel de blauwe en gele zakken worden opgehaald, afhankelijk van de vuilniswagens die uitrijden.

De getroffen gemeenten zijn Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek, Brussel in de Belliardwijk en een klein deel van Elsene.

Daar worden de witte zakken (restafval) vandaag niet opgehaald. Net Brussel vraagt de inwoners om deze zakken terug naar binnen te halen en opnieuw buiten te zetten bij de volgende ophaalronde op zaterdag 19 mei. Afhankelijk van de operationele mogelijkheden worden er wel blauwe (PMD) en gele zakken (papier-karton) opgehaald woensdagnamiddag. De ophaling van grofvuil aan huis worden wel uitgevoerd.

De Recyparken Noord en Zuid zijn gesloten, terwijl het containerpark in Oudergem wel open is. Het Recypark Sint-Pieters-Woluwe sluit woensdag al om 15.45 uur in plaats van op het gewoonlijke 18.45 uur.

In een persbericht verontschuldigt de directie van Net Brussel zich bij de inwoners voor de hinder.

Postverdeling

“Er is woensdag sprake van een verstoorde verdeling”, zegt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybrouck. “Omdat een deel van het personeel afgelopen nacht afwezig was in de sorteercentra en voor het transport, kregen de distributiecentra minder pakjes en brieven. De krantenverdeling verliep wel overal normaal. In Brussel en het zuiden van het land was ongeveer 78 procent van de rondes verzekerd, in Vlaanderen is dat zelfs 96 procent.”

© BELGA

Piloten staken opnieuw

De piloten van Brussels Airlines staken woensdag opnieuw. “Net als maandag zal het merendeel van de vluchten woensdag geannuleerd worden”, meldt woordvoerster Kim Daenen. “Een 60-tal vluchten zal doorgaan, zo’n 220 worden geschrapt. We verwachten echter geen chaos op de luchthaven omdat de staking al lang op voorhand werd aangekondigd en omdat de meeste reizigers op de hoogte zijn.”

Daenen verwacht ook geen extra hinder door de pensioenbetoging in Brussel. “Alles hangt af van de andere dienstverlening op de luchthaven, maar omdat we al zo’n beperkt programma draaien, verwachten we geen al te grote problemen.”

Het sociaal conflict bij Brussels Airlines draait onder meer rond de pensioenen, de lonen en de balans tussen werk en privé. Overleg met de vakbonden leverde maandag nog niets op. Woensdag worden de gesprekken voortgezet.

Op de luchthaven van Zaventem, Brussels Airport, verwachten ze echter geen problemen door de pensioenbetoging in Brussel. “Omdat er wel wat hinder kan zijn om tot hier te komen met het openbaar vervoer, raden we de reizigers aan om op tijd naar de luchthaven te komen”, aldus woordvoerster Anke Fransen.

Geen zeescheepvaart doorheen Antwerpse sluizen mogelijk

Door de pensioenbetoging van de vakbonden is er in de Antwerpse haven onvoldoende personeel om zeeschepen door de sluizen te loodsen. Daardoor varen zowat twintig schepen voorlopig de Schelde niet op. Containerbehandeling voor de sluizen is wel mogelijk, zo bevestigt het Havenbedrijf Antwerpen een bericht van de gespecialiseerde nieuwswebsite Flows.

Sinds 19 uur dinsdagavond is er geen doorkomen meer aan voor zeeschepen die de Antwerpse haven achter de sluizen in of uit willen varen. Te veel personeel neemt deel aan de betoging om in een minimumdienst met één sluis per oever te voorzien.

“Vier op de tien sluizen konden werken, maar hadden verminderde bemanning. Een aantal sluizen is alleen toegankelijk voor de binnenvaart, door een gebrek aan bootmannen die de zeeschepen normaliter in de sluizen vastleggen”, zegt Nathalie Van Impe van het Havenbedrijf Antwerpen.

“Schepen die de sluizen niet door kunnen, kunnen de Schelde niet opvaren. Een twintigtal vaartuigen ligt voor anker in de Noordzee. Er is wel scheepvaart mogelijk naar de terminals voor de sluizen, op de Schelde zelf en in het Deurganckdok”, klinkt het.

Rond 7 uur vond een shiftwissel plaats. Het Havenbedrijf maakt zo snel mogelijk een nieuwe stand van zaken op. Volgens Van Impe ontvangt de Antwerpse haven per dag zo’n honderd zeeschepen.

LEES OOK

Nu in het nieuws