Experte deelt haar trucjes voor een Scandinavisch interieur

Foto: Instagram

Niki Brantmark is een van oorsprong Londense die in Zweden woont en er dolverliefd geworden is op de Scandinavische interieurs. Ondertussen is ze een expert ter zake geworden en heeft ze er ook al meerdere boeken over geschreven. Vind je zo'n interieur best gezellig, dan heeft ze enkele tips voor je in petto om je eigen huis aan te pakken.

Met titels zoals 'Lagom: The Swedish Art of Living a Balanced, Happy Life' en 'The Scandinavian Home: Interiors Inspired by Light' heeft Niki Brantmark twee boeken achter haar naam staan die volledig gewijd zijn aan hoe Scandinaven hun huizen inrichten. Dit zijn haar tien tips om je eigen interieur een dergelijke twist te geven.

1. Begin met witte muren

"Kies iets dat niet de hele ruimte domineert en dicteert. Je moet daarom geen hard wit kiezen, maar bijvoorbeeld eischaal, crème of een grijsachtige tint kan ook. Op witte muren kun je bouwen en ze geven je een blank canvas voor de rest van de ruimte."

2. Hou het bij een monochroom kleurenschema

"Hou het bij een neutraal en samenhangend kleurenpalet. Zo kun je accessoires in je interieur introduceren zonder dat je het gevoel krijgt dat er een regenboog in je huis is ontploft."

3. Gebruik natuurlijke materialen als je er iets wilt doen uitspringen

"Natuurlijke materialen doorbreken de monotone kleuren, maar zonder een al te hard contrast te creëren. Gebruik eerder planten en houten meubels dan opvallende kussens en kleurrijke tapijten."

4. Pas de lagom-trend toe door buiten naar binnen te brengen

"Lagom gaat over de juiste balans vinden en een goede manier om daarmee van start te gaan, is om een evenwicht te creëren tussen binnen en buiten. Vul de ruimte met planten, geweven manden, rieten meubels en accenten in steen of leisteen."

5. Gebruik texturen in plaats van kleuren om de ruimte aan te kleden

"In Zweden spelen heel wat designers meer met texturen dan met kleuren. Enkele accessoires in verschillende materialen springen evenzeer in het oog als opvallende kleuren, ze geven de ruimte contrast zonder al te veel te botsen."

6. Verberg je rommel

"Is het je ook al opgevallen dat je in Zweedse woonsten bijna nooit geen rommel ziet liggen? Meer dan een boek zul je er vaak niet zien rondslingeren. Berg dus alles op en wat je niet meer nodig hebt, verkoop je."

7. Probeer eens een kunstgalerie aan de muur

"In plaats van overal kunstwerken te hangen, concentreer je ze beter op één muur. Dit zorgt ervoor dat de focus maar op een deel van de kamer komt te liggen. Probeer je bovendien aan het kleurenschema te houden dat je voor de rest van de ruimte hanteert."

 

Een bericht gedeeld door Lemon Ducky (@lemonducky) op

8. Gebruik je kledingrek als decor

"Misschien woon je wel in een appartement waar er weinig ruimte is en dan kun bijvoorbeeld je kledingrek een leuke plaats geven. Maak er pakweg zelf een met industriële buizen, maar zorg er wel altijd voor dat ook die in monochrome kleuren geverfd zijn."

9. Mix oude en nieuwe stijlen

"Een oude tafel met daaraan moderne stoelen, dat kan best werken. Maar opnieuw, zorg ervoor dat je het kleurgebruik beperkt en alle meubels op elkaar zijn afgestemd." 

10. Wil je geen afscheid nemen van kleur, doe dat dan ook niet

"Zweedse designers gebruiken ook vaak blauw in hun interieurs, een kalme en koele variant die de ruimte wat extra uitstraling geeft zonder al te explosief te zijn. Is blauw je kleur niet? Experimenteer dan gerust eens met iets anders." 

 

Door flb