Vakbond laat lunch door Take Away leveren aan hoofdkantoor Deliveroo

Bron © BELGA

(archiefbeeld) Foto: AFP

Leden van de socialistische transportvakbond BTB hebben dinsdag via koerierbedrijf Take Away hun lunch laten leveren aan het hoofdkantoor van concurrent Deliveroo in Brussel. Met de actie willen ze de werkwijze van Deliveroo, die hun koeriers als “schijnzelfstandigen” laat werken, aanklagen.

Met een mooi gedekte tafel en een maaltijd geleverd door Take Away genoten de vakbondsleden van hun lunch. Een ludiek signaal dat door Deliveroo wel opgemerkt werd. BTB kreeg te horen dat ze binnen de twee weken een onderhoud met de directie kan hebben.

“We kanten ons tegen de manier van werken van de Deliveroo. Door zich voor te doen als een soort platform, ontdoet het zich van zijn verantwoordelijkheid als werkgever”, klinkt het bij ABVV-BTB. “We blijven de luis in de pels tot we een aanvaardbaar sociaal kader hebben afgedwongen.”

Deliveroo verduidelijkt in een persbericht dat hun koeriers gemiddeld 10 euro per uur verdienen en dat wekelijks duizenden mensen vragen om bij Deliveroo te werken “vanwege de flexibiliteit van de job”. Maar volgens vakbondsman Steven Steyaert gebruikt het bedrijf een algoritme dat de snellere koeriers langere afstanden laat afleggen “zodat ze niet aan hun twee of drie bestellingen per uur geraken. Dat is ons bevestigd (...) We hebben vandaag de proef op de som genomen en aan de koeriers van Take Away gevraagd hoe ze betaald worden. Zij worden per uur betaald met een bonussysteem bovenop hun loon als ze sneller werken.”

Maar volgens Deliveroo denken duizenden kandidaat-koeriers daar anders over, “omdat we goedbetaald en flexibel werk aanbieden”, klinkt het. “Deliveroo biedt zelfstandig werk aan omdat het koeriers de flexibiliteit geeft die ze vragen, maar het platform biedt ook bescherming, zoals bijvoorbeeld de gratis verzekering voor alle koeriers die met ons samenwerken. Koeriers verdienen meer als ze betaald worden per levering en net daarom is dit model zo populair gebleken. We zijn dan ook trots om in België met zoveel koeriers samen te werken.”

AANGERADEN
Meest recent