Tom Dumoulin komt met de schrik vrij na val in afdaling tijdens gekke Giro-rit: “Het was echt even tricky”

De Sloveen Matej Mohoric won dinsdag de langste etappe in de 101ste Ronde van Italië. De Sloveen van Bahrain–Merida was na een loodzware rit iets sneller dan de Duitser Nico Denz. Tom Dumoulin kwam met de schrik vrij na een val in een natte afdaling, maar maakte wel een plek goed na een slechte dag voor Esteban Chaves.

vtvn

LEES OOK: Sloveen wint langste etappe in Giro, Esteban Chaves slachtoffer van ganse dag oorlog op de fiets

“Ik ben inderdaad gevallen in die laatste afdaling”, zei de Nederlander van Sunweb na afloop. “Ik moest snel van fiets wisselen want ik kreeg mijn ketting er niet meer op. Sam (Oomen, red.) heeft heel goed werk geleverd en mij snel teruggebracht. Het was echt even tricky. Ik heb wel niet echt last van mijn knie, nog niet alleszins. Het was een zware dag vandaag.”

“Ik zat net achter Tom dus ik heb het zien gebeuren”, reageerde ploegmaat Sam Oomen. “De valpartij viel wel mee hoor en Tom heeft geen tijd verloren. Het was wel een extreme etappe, deze gaat de boeken in. We hebben samen met andere ploegen hard gereden om de voorsprong op Chaves te behouden en hem uit het klassement te rijden. Chad Haga en Laurens ten Dam deden het werk op het vlakke, ik moest bij Tom blijven. Dat bleek een goede keuze door dat moment in de finale. En nu ga ik herstellen...”

“Het was inderdaad even schrikken”, aldus Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen. “Maar we zijn rustig gebleven. We waren er gelukkig snel bij met de auto en we zijn wel gewend om in sneltempo een fietswissel door te voeren. Tom kon dus snel weer vertrekken. Sam heeft daarna goed werk geleverd en hem weer naar de groep gebracht. Chaves? Ja, dat was onverwacht. We hebben met een aantal ploegen gereden want je mag het niet laten om een podiumkandidaat overboord te gooien.”

Yates: "Chaves had een slecht moment"

Roze trui Simon Yates had een dubbel gevoel na afloop van de tiende rit van de Ronde van Italië tussen Penne en Gualdo Tadino. De Brit van Mitchelton-Scott veroverde onderweg drie bonificatieseconden, maar zag zijn Colombiaanse ploegmaat Esteban Chaves 25 minuten prijsgeven.

"Esteban had gewoon een slecht moment op de eerste klim van de dag", stelde Yates. "Net na de rustdag weet je niet echt hoe je lichaam reageert. Meteen is het voorbij. Het was een hele zware achtervolging. Ik ben heel ontgoocheld voor hem, want ik weet dat hij hier heel hard voor gewerkt had. Maar misschien kan hij terugslaan en nog een paar ritzeges boeken", aldus Yates.Onderweg kon de Brit uitdager Thibaut Pinot voorblijven in een spurt voor drie bonificatieseconden. "Ik wou er ook voor gaan, maar toen ik zag hoe Pinot en zijn ploegmaats een treintje aan het opzetten waren voor de spurt, ging ik erachter aan en slaagde ik erin hem te kloppen in de sprint. Ik heb iedere seconde die ik win nodig, denk ik. Misschien moet ik vaker beginnen te sprinten voor die bonificatieseconden."

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt