De grote comeback van Tomas De Soete … als acteur

Foto: VRT

Na ‘Café Corsari’ verdween hij van het scherm, maar drie jaar later bereidt Tomas De Soete (41) zijn comeback in de spotlights voor. Hij schreef voor Canvas de fictiereeks ‘Fiskepark’, waarin hij ook de hoofdrol zal vertolken. Ook de rest van de cast valt op: Jan Jaap van der Wal, Bent Van Looy én presentatrice Siska Schoeters, de partner van De Soete.

25 juni 2015. Die dag viel het doek over Café Corsari, de praatbarak op Eén die Tomas De Soete bijna drie jaar lang schouder aan schouder met Freek Braeckman uitbaatte. Die laatste presenteerde nog Typisch Mensen en maakte in augustus vorig jaar zijn overstap naar VTM bekend, waar hij kort daarna debuteerde als nieuwsanker. Rond De Soete – die er geen geheim van maakte dat hij meer tijd wou voor zijn gezin – werd het echter stil.

De voormalige Studio Brussel-stem deed bij Woestijnvis redactiewerk voor De Ideale Wereld en was te horen als voice-over in verschillende tv-programma’s. Maar de schijnwerpers liet hij links liggen. Op een paar uitzonderlijke passages na, zoals in Het Collectief Geheugen en De Slimste Mens. Het gaf hem ook de gelegenheid om meer bezig te zijn met zijn oude liefde, muziek. Hij bracht in 2016 zelfs een plaat uit met zijn band Autopilot, waarmee hij in 2000 de finale van Humo’s Rock Rally haalde.

Maar nu keert hij terug naar het scherm. De Soete schreef de jongste maanden in alle rust aan de fictiereeks Fiskepark (Deens, min of meer te vertalen als visvijver, nvdr.), waarvan de opnames weldra starten. Daarvoor werkte hij samen met Filip Lenaerts, die Tytgat Chocolat regisseerde, en Joeri Vlekken. “We lieten ons inspireren door bekende true crime-reeksen als Making A Murderer en Amanda Knox op Netflix. Die elementen hebben we verder uitgediept en op de korrel genomen”, klinkt het.

Het wordt dus een persiflage van het genre, “een fictief verhaal waarin ook humor centraal staat”. “En door stijlelementen van true crime te parodiëren, willen we de authenticiteit ervan in vraag stellen”, zeggen ze. De makers omschrijven Fiskepark dan ook het liefst als fake true crime, al hebben ze nog een klein jaar de tijd om iets te vinden dat lekkerder bekt. De serie, die zeven afleveringen zal tellen, komt namelijk ten vroegste in het voorjaar van 2019 op antenne.

Opvallende cast

De Soete debuteert als acteur en neemt meteen de hoofdrol voor zijn rekening. Hij wordt bijgestaan door een opmerkelijke cast: Jan Jaap van der Wal, de nieuwe presentator van De Ideale Wereld, en muzikant Bent Van Looy. De link tussen die drie is niet ver te zoeken: Van Looy en Van der Wal hadden een eigen vaste rubriek in Café Corsari.

Ook radio- en tv-presentatrice Siska Schoeters, al tien jaar lang de partner van De Soete, heeft een rol in Fiskepark. Vroeger, toen beiden nog werkten bij Studio Brussel, sprak De Soete zich in Jobat al uit over hun collega-zijn. “Als we tegelijk bij Studio Brussel zijn, is dat ambetant. Daar zijn we maar gewoon collega’s. Zelfs om Siska advies te geven over haar carrière ben ik niet de beste, want ik zit er met mijn neus bovenop. Het enige voordeel is dat we altijd weten over wie het gaat als we over de collega’s willen roddelen.”

Door Benjamin Praet