OVERZICHT. Staking De Lijn: hier ondervind je hinder

Foto: BELGA

De dienstverlening van De Lijn zal van donderdag tot vrijdag danig wat hinder ondervinden door een vierdaagse staking. Werkwillige chauffeurs worden vooral ingezet op prioritaire assen.

De actie gaat uit van de liberale en socialistische vakbond. De directie laat weten de actie te betreuren, ze begrijpt niet waarom de bonden tegen hun “plannen om van De Lijn een slagkrachtiger bedrijf” te maken.

“Met een meer wendbare structuur en uniformere manier van werken wil De Lijn zich klaarstomen voor 2020. Dan moet de vervoermaatschappij de vergelijking met de privésector door de Vlaamse overheid kunnen doorstaan”, luidt het. De plannen zouden niet mogen zorgen voor collectieve of naakte ontslagen

Omdat de christelijke vakbond ACV-OD en de onderaannemers van De Lijn de actie niet steunen, zullen er bussen en trams rijden. Daarbij probeert de vervoermaatschappij de werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen.

OVERZICHT HINDER: Antwerpen

In de stad Antwerpen is de helft van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. De lijnen 1 en 19 rijden voorlopig niet. Lijn 13 is zwaar verstoord. Op lijn 17 rijden 3 van de 5 bussen. Ook lijnen 20, 21, 22 en 33 zijn zwaar verstoord.

Tram 2: 4 op 5 trams rijden.

Tram 4: zo goed als normaal

Tram 5 en 6: rijden voorlopig niet

Tram 7: 66 procent van de trams zijn buiten

Tram 8, 9 en 10 zijn zwaar verstoord (minder dan de helft)

Oost-Vlaanderen

In Gent rijden de stadsbussen 3, 5, 6, 9, 17 en 39 om het halfuur. De buslijnen 8, 18 en 38 rijden niet. Op tramlijn 1 kunnen reizigers rekenen op een tram om de 10 minuten. De tramlijnen 2 en 4 rijden om het halfuur.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst is 20 procent van de chauffeurs uitgereden, in Sint-Niklaas is dat 30 procent.

Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 50 procent van de bussen. In het Waasland is dat 50 procent, de Denderstreek 65 procent en in de Vlaamse Ardennen 80 procent.

Vlaams-Brabant

In de provincie Vlaams-Brabant lijkt de hinder mee te vallen. In de hele provincie is ongeveer 70 tot 80 procent van de bussen uitgereden, ook in het Pajottenland. Er volgen later vanochtend nog aanvullingen omdat een aantal chauffeurs nog moet starten.

In Vlaams-Brabant worden onder meer de volgende belangrijke lijnen minstens gedeeltelijk bediend: 3, 4, 8, 230, 284, 358, 370, 380, 390, 395 en 460.

Belbus 707 (Aarschot) rijdt niet, voorlopig ziet het er naar uit dat de andere belbussen wel rijden.

Limburg

In Limburg is twee derde van de vroege diensten uitgereden. Dit kan in de loop van de dag echter wel wijzigen. De hinder is voelbaar zowel op de stadsnetten van Genk, Haselt, Tongeren en Sint-Truiden, als op de streeklijnen in de hele provincie. De belbussen ondervinden eveneens hinder. Gebruikers wiens gereserveerde rit uiteindelijk niet uitgevoerd wordt, worden persoonlijk verwittigd door de belbusoperatoren.

West-Vlaanderen

Voor de provincie West-Vlaanderen is er alsnog weinig informatie bekend.

De Lijn benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat en raadt de reizigers aan updates te checken op verstoring.delijn.be.

Door adm
VOOR ABONNEES