REACTIES. Van der Sande zag af tijdens kletsnatte Giro-rit, Bennett houdt geen rekening met Viviani

Foto: Belga

Sam Bennett pakte uit met een straf nummer op het racecircuit van Imola en was met voorsprong de snelste man in de twaalfde rit van de Ronde van Italië. Na een lange aanloop begon het plots te regenen, waarna er waaiers getrokken werden. Dat leverde een spectaculaire finale op, met de Ier van Bora als winnaar. Na afloop reageerde die vol zelfvertrouwen, Lotto-renner Tosh Van der Sande was wat teleurgesteld.

LEES OOK: Bennett is in Giro de snelste op autocircuit van Imola na kletsnatte en spectaculaire finale

"Het is jammer", aldus Van der Sande. "Ik had op het einde echt de benen niet meer. Ik zat wel in het peloton maar ik zat er volledig door. Toen het begon te regenen, sloeg de koers helemaal om zoals het weer. Het was dan ook nogs eens een heel technisch parcours. Ik wilde dus zeker mee vooraan zitten, maar dat wilde natuurlijk iedereen. De aanval van Tim Wellens? Hij ging op het goede moment want er was wat twijfel in het peloton. Maar ja, dit is de Giro. Het was alles of niets voor Tim."

"Ik vond dat het een massaspurt was", reageerde Bennett na zijn nummer op Imola. "Het was een lastige finale en ik wist niet precies hoeveel energie die twee vluchters nog hadden. Ik ben dan ook vroeg aangegaan en heb hen daardoor verrast. Die aanval speelde in mijn voordeel. Elia Viviani? Door de waaiers moest die even lossen, maar daarna hoorden we dat hij terug was. Het maakt ook niet uit, ik rij om te winnen. Met of zonder Viviani. Deze zege is heel goed voor het vertrouwen."

Danny van Poppel moest tevreden zijn met een tweede plaats. "Net niet hé", zei de Nederlander achteraf. "Het was slim van Bennett om zo vroeg te gaan. Ik heb geprobeerd maar kwam niet dichter. Ik voel me wel goed en kom steeds dichter bij die zege."

Yates had finale "onderschat"

De hevige regenval en hectische finale van de twaalfde Giro-rit kon roze trui Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) niet deren. "Ik had de finale onderschat, maar het was perfect weer voor Britten. En voor Ieren", refereerde Yates naar de zege van de Ier Sam Bennett.

Stortbuien en twee Belgische ploegen die het tempo stevig de hoogte injoegen. Meer was er donderdag niet nodig om het peloton op zijn kop te zetten. Toen Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) en Rohan Dennis (BMC), beiden in de top tien, in de geaccidenteerde finale ten aanval trokken, reageerde Yates meteen. "Ik reageerde omdat ik in alle hectiek niet helemaal zeker was wie aanviel", aldus Yates. "Het was een heel moeilijke finale. Ik denk dat een aantal renners het onderschat hebben, waaronder ikzelf. Gelukkig is het allemaal goed geëindigd. Niemand rijdt graag in de regen, maar ik heb echt het volste vertrouwen in mijn materiaal."

Toen het peloton in stukken brak op zo'n veertig kilometer van de finish, zat Yates goed vooraan. "En dat was nodig. Toen de breuk er kwam, had ik mijn ploeg netjes rond mij verzameld. Voor de zekerheid", aldus Yates, die niet meteen doorhad dat Domenico Pozzovivo en Richard Carapaz, nummers vier en vijf in de stand, de boot gemist hadden. "Ik hoorde in mijn oortje dat het peloton scheurde, maar ik had geen flauw idee wie allemaal was gelost en hoe groot de schade was. Toen ik hoorde dat Pozzovivo en Carapaz problemen hadden, bleken ze de kloof al weer gedicht te hebben."

Twee Belgen in top vijf

Het regende pijpenstelen in de finale van de twaalfde etappe van de Giro en dan verschijnen de Belgen automatisch op het voorplan. Zo toonde Tim Wellens (Lotto Soudal) zich met een aanval en sprintten Baptiste Planckaert (Katusha) en Jurgen Roelandts (BMC) respectievelijk naar een vierde en vijfde plaats.

"Dit was de eerste dag dat de benen weer wat beter voelden", aldus een gelukkige Planckaert na afloop. "De laatste dagen was ik niet in al te beste doen en deze vierde plaats voelt dan ook als een goed resultaat. Aan Bennett was niets te doen. Hij won echt gemakkelijk en toonde zich veel sterker dan de rest. Maar als ploeg hebben we het goed gedaan. We hebben offensief gekoerst en uiteindelijk een vierde plek uit de brand gesleept."

Ook volgens Roelandts was er niets te doen aan Bennett, maar er zat voor hem persoonlijk wel meer in dan een vijfde plaats. "De vroege sprint van Bennett kwam onverwacht", klinkt het. "Ik zat ideaal in derde positie, maar toen hij aanging op 400 meter van de finish raakte ik ingesloten. Een tweede of derde plaats zat er zeker in, maar Bennett verslaan was te hoog gegrepen. Mijn ploegmaat De Marchi bracht me op drie kilometer van de finish perfect tot in het wiel van Bennett. Maar dan kwam er een golf van Education First en ik besloot mee te schuiven. Ik denk dat ik beter het wiel van Bennett had gehouden, want hij kwam van achteruit en verraste mij."

Door vtvn
    SPORT VOOR ABONNEES