Groot-Brittannië brengt jaar na aanslag Manchester hulde aan slachtoffers: “Ik denk nog iedere dag aan jullie”

© afp

Dinsdag is het precies één jaar geleden Salman Abedi een zelfmoordaanslag pleegde in het foyer van de Manchester Arena na een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande. Er vielen 22 doden, onder wie kinderen. Groot-Brittannië brengt hulde aan de slachtoffers met een ceremonie aan de kathedraal van Manchester, een minuut stilte en een muzikale avond niet ver van de concertzaal.

Premier Theresa May, die de aanslag dinsdag nog een “daad van walgelijke lafheid” noemde, en prins William nemen vanaf 15 uur Belgische tijd deel aan een niet-godsdienstige ceremonie met de families van de slachtoffers, de tientallen gewonden en de hulpverleners. De plechtigheid kan op een groot scherm gevolgd worden buiten de Manchester Arena, maar ook in York, Liverpool en Glasgow. Na afloop heeft prins William een privé-onderhoud met de families van de slachtoffers.

Onder meer in officiële gebouwen wordt om 15.30 uur een minuut stilte in acht genomen. Dinsdagavond geven op de Albert Square van Manchester meer dan 3.000 zangers van lokale koren het beste van zichzelf. Eén koor bestaat ook uit overlevenden van de aanslag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik denk alle dagen aan jullie”

De 24-jarige Ariana Grande heeft dinsdag via Twitter al laten weten dat ze “vandaag en alle dagen” denkt aan de slachtoffers.

Om 23.31 uur Belgische tijd, het tijdstip waarop de 22-jarige Salman Abedi zichzelf opblies, zullen de klokken luiden in Manchester.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten