Amerikaanse auteur Philip Roth (85) overleden

© AP

De Amerikaanse auteur Philip Roth is dinsdagavond overleden op 85-jarige leeftijd. Dat schrijft The New Yorker, het magazine waar hij zijn eerste verhalen publiceerde. The New Yorker citeert verschillende goede vrienden van Roth, die werd beschouwd als een van de grootste hedendaagse Amerikaanse schrijvers.

dgs

Philip Roth, die veelal schreef over de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten, laat een oeuvre na dat bestaat uit meer dan dertig romans. Jarenlang gold hij als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar nooit wist hij die te winnen. In 1998 won hij wel de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn boek ‘Amerikaanse pastorale’ (1997).

Andere bekende werken van Roth zijn onder meer ‘Portnoy’s klacht’ (1969), ‘De menselijke smet’ (2000) en ‘Het complot tegen Amerika’ (2004). In 2012 kondigde de auteur aan dat hij zou stoppen met schrijven. Zijn laatste roman was ‘Nemesis’ uit 2010.

Roth werd op 19 maart 1933 geboren in Newark (New Jersey). Hij haalde een bachelor Engels aan de Bucknell University in Lewisburg (Pennsylvania) en vervolgens een master Literatuur aan de Universiteit van Chicago (Illinois). Hij startte zijn schrijverscarrière met kortverhalen in magazines zoals The New Yorker, Esquire en Paris Review, terwijl hij doceerde aan de universiteiten van Chicago en Pennsylvania.

Op Twitter noemt Roths biograaf, Blake Bailey, hem “een geliefde man en onze grootste nog levende schrijver”. “Philip Roth stierf vanavond omringd door zijn vrienden, die van hem hielden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook