Canada en Groenland willen ruzie over eiland in het noordpoolgebied bijleggen

© *

Canada en Groenland willen hun ruzie over het Hanseiland in het noordpoolgebied bijleggen. Een werkgroep van de drie regeringen uit Groenland, Canada en Denemarken moet rond de tafel plaatsnemen om “onopgeloste grensproblemen” te verhelpen. Dat deelde het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag mee.

Het gaat om het kleine, onbewoonde eiland dat bij het grensakkoord van 1973 werd vergeten. Sindsdien maken beide landen aanspraak op de kale rots. Dat leidde al enkele jaren tot een merkwaardig ritueel. Bij elke expeditie op het 1,3 vierkante kilometer kleine eiland in de Straat Nares 300 kilometer ten noordwesten van Qaanag (Thule) op Groenland wordt de vlag van het andere land neergehaald en de eigen vlag gehesen. Tegelijk wordt een fles traditionele drank voor het andere land achtergelaten.

De werkgroep moet zich ook buigen over de grensafbakening op de territoriale wateren tussen de Groenlandse west- en de Canadese noordoostkust. Denemarken zit mee aan tafel omdat Groenland tot het Deense koninkrijk behoort. ‘s Werelds grootste eiland beschikt op bijna alle vlakken over zelfbestuur, maar voor zijn defensie- en buitenlands beleid blijft het aangewezen op Denemarken.

LEES OOK

Nu in het nieuws