Japanse percussie, een dozijn saxofonisten en een opera van Dez Mona op Côté Jardin

Foto: Archieffoto David Van Hecke

Gent - Met Côté Jardin verwelkomt Muziekhuis De Bijloke op zondag 27 mei niet alleen de zomer, maar verwent ze haar publiek ook met een muzikale picknick in de binnentuin van de Bijloke. Côté Jardin is meteen ook de start van de ticketverkoop van het nieuwe culturele seizoen 2018-2019.

 De Bijloke ziet het begrip picknick ruim: die kan al beginnen om 11 uur in de voormiddag en duurt voort tot halftien 's avonds. In geval van goed weer trekt gratis festival wel tot 4.000 bezoekers, al wordt het daarmee in de zeer ruime binnentuin tussen het Muziekcentrum, het S.M.A.K. en de oude Bijloke nooit echt te druk, want die binnentuin kan wel wat volk slikken.

De Bijloke en Côté Jardin, dat is meestal een mix van jazz en klassiek, maar er mag al eens een zijsprongetje gemaakt worden voor het publiek dat ofwel op stoeltjes of in het gras of in luie strandzetels, al dan niet onder een beschermende open tent plaats kan nemen.

Dit jaar wordt het alvast uitkijken naar het dozijn saxofonisten van het Belgium Saxophone Ensemble (17 uur) , al zijn er ook veel vroeger op de dag mogelijke verrassende concerten.

Om 11 uur opent De Karavaan het festival. De Karavaan, dat is en mix van Gentse en Antwerpse muzikanten, en ook een mix van Roma en niet-Roma muzikanten.Gentenaar Wouter Vandenabeele en Martin Balogh staan samen met een 15-tal muzikanten op het podium. Wie de recente Roma-avond in de Handelsbeurs gemist heeft, krijgt hier een tweede kans.

Afsluiter van het festival is de groep Dez Mona, die zich deze keer aan een operagegeven waagt. Het slotconcert begint om 20u30. Maar daarvoor, om 19u30 kan het publiek ook kennismaken met Tsubasa Hori. De Japanse werd meer bijna twintig jaar geleden lid van Kodo, de gekende Japanse percussiegroep, en gaat sinds 2010 solo. In de tuin brengt ze een half uur durende performance van  traditionele Japanse percussie

 

De volledige programmatie kan u hier uur per uur bekijken.

 

Door Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES