Herakles uit Lier verliest halve finale op Euro Hockey League in Amsterdam

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BELGA

Herakles is er zaterdag in Amsterdam niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de Euro Hockey League. De Belgische vicekampioen van vorig seizoen verloor met 6-2 van de Nederlandse kampioen Kampong. Herakles speelt zondag (om 13u30) in de troostfinale om het brons tegen de verliezer van het volledig Nederlandse duel tussen Bloemendaal en Rotterdam later deze namiddag (om 16u00). Kampong, al winnaar van de EHL in 2016, speelt zondag om 16u00 de finale.

Kampong maakte al vroeg het verschil met twee doelpunten van Kellerman (3.) en Jonker (9.). Velddoelpunten tellen dubbel en dus leidde het team uit Utrecht tijdens de pauze met 4-0. Na rust kon De Kerpel (37.) milderen. De Antwerpse kapitein maakte in het slot zelfs bijna gelijk, maar miste. Op de counter maakte Kellerman (48.) het helemaal af.

Herakles dwong tijdens het paasweekend in Rotterdam zijn kwalificatie voor de Final Four af. Het team uit Lier versloeg toen in de achtste finales het Spaanse Atlètic Terrassa met 4-2, en rekende nadien in de kwartfinales af met een ander Spaans team. Polo de Barcelona werd toen na shoot-outs (7-6, 1-1 na reguliere speeltijd) geklopt.

“Afgezien van het eerste kwartier waren we heel goed bij de les”, liet Herakles-coach Darren Bisley na afloop optekenen. “Als Björn Kellerman in het laatste kwart niet een wereldgoal maakt, dan wordt het nog heel close.”

“Gebrand op derde plaats”

Voor Herakles bleken de Belgische play-offs te hoog gegrepen. Verder dan de zevende plaats op de eindlijst kwam de ploeg drie weken geleden niet. Met oefenmatchen tegen Den Bosch, Rotterdam en een Duits team probeerde de Australiër Bisley Herakles klaar te stomen voor de Final Four. “Dat is gelukt. We zijn goed genoeg om over 24 uur opnieuw op volle kracht te spelen. We zijn gebrand op die derde plaats.”

Het enige doelpunt kan Herakles kwam op naam van international Nico De Kerpel. “Ik ben niet erg teleurgesteld. Dit was wel de Nederlandse kampioen. Het eerste kwart waren wij kansloos. Niet terecht dat het 6-2 is geworden. De scheidsrechters hebben ons twee strafcorners onthouden. Ik vond dat we in de tweede helft zelfs beter waren.”

Het team stond na afloop minutenlang te swingen met de honderd naar Bloemendaal meegereisde fans. De Yellow Submarine, zo ongeveer het clublied, ging overigens pas in het laatste kwart los. “Zondag doen we er alles voor om een medaille te halen”, zei De Kerpel. “Onze fans zijn fantastisch.”

“We gaan alles geven en vertrouwen op ons zelf”, had Antonio Sanz del Campo vooraf gezegd. “We zijn goed voorbereid door onze staf. Je weet nooit wat er gebeurt. We weten allemaal dat dit waarschijnlijk een unieke mogelijkheid is. Het is het beste clubtoernooi ter wereld. We moeten er voor spelen.”

    Meest recent