REACTIES. "Dankbare" Dumoulin bewijst ultieme eer aan ploegmaat, Froome spreekt van "brutale Giro"

© Belga

Zonder ongelukken wint Chris Froome zondag de 101ste Ronde van Italië. De Brit van Team Sky weerstond de aanvallen van Tom Dumoulin in de laatste bergrit en is zo op weg om zijn derde opeenvolgende grote ronde te winnen. Dumoulin vindt niet dat hij zichzelf iets kan verwijten, Froome zelf was vooral in de wolken.

vtvn

LEES OOK: Nieve soleert indrukwekkend naar ritwinst, Froome weerstaat aanvallen Dumoulin en is zeker van Giro-eindzege

"Ik kan mezelf niets verwijten", aldus Dumoulin. "Het zijn drie superweken geweest, ik ben de ploeg heel dankbaar. Ik ben blij met mijn prestatie. We hebben er alles uitgehaald en geen fouten gemaakt."

De Nederlander van Sunweb reed de laatste drie kilometer vol op kop om de positie in de top tien van ploegmaat Sam Oomen veilig te staan. "Ik wilde wat terugdoen voor hem", zegt Dumoulin.

"Ik had het er deze ochtend nog over met enkele ervaren mannen. Deze Giro is absurd geweest", aldus Oomen, die uiteindelijk negende zal worden in deze Giro. "En nu? Ik ga een paar grote rondes winnen zeker (lacht). Nee, ik voel me gelukkig. Ik was vandaag goed en ben gezond. Ik ben ook in de schaduw van Tom kunnen blijven omdat er voor mij niet zoveel aandacht was. Het was dus een soort van luxeronde, ook al moest ik ook knechten natuurlijk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik wist dat er aanvallen gingen komen maar ik voelde dat ik alles onder controle had", reageert Froome. "Ik kon al bij al makkelijk volgen. Iedereen had een zware dag achter de rug en dus had vandaag niemand de benen om weg te rijden. Thibaut Pinot die wegvalt? Deze Giro is echt brutaal geweest. Als je een slecht dag hebt, verlies je geen dertig seconden of een minuut. Dan gaat het al snel naar tien of vijftien minuten. Waarom ik spurtte op het einde? Voor de bergtrui."

LEES OOK: Chris Froome plaatst zich met Giro-eindzege tussen de allergrootsten (en lonkt in Tour naar ultiem record van Merckx)

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt