Froome moet zich ook na Giro-zege verdedigen: “Wanneer de tijd rijp is, breng ik mijn informatie naar buiten”

Foto: pn

Chris Froome heeft de 101e Ronde van Italië gewonnen. Hij kreeg de eindzege in de slotrit op een zilveren schoteltje aangereikt omdat op vraag van hem en enkele andere renners de wedstrijd na dertig kilometer werd geneutraliseerd, en hij nadien op trainingstempo naar de finish kon rijden. De Keniaanse Brit van Team Sky heeft nu zijn grote doel beet: de eindzege in drie opeenvolgende grote rondes, de Tour, de Vuelta en nu de Giro. De vraagtekens blijven echter bestaan na zijn afwijkende salbutamoltest in de Vuelta...

LEES OOK: Wat heeft de Giro ons geleerd over de Tour? Froome is een probleem, Dumoulin een zegen

Wat gebeurde er toen jullie op het plaatselijke parcours in Rome arriveerden? De laatste ­zeven rondes werden plots geneutraliseerd.

“Toen we op het parcours kwamen, zag iedereen dat het wegdek niet veilig was. Een paar renners kwamen naar me toe en ik heb met de organisatie gezocht naar een manier om de veiligheid te garanderen en de wedstrijd toch te laten doorgaan. Maar we zijn niet hier om daarover te praten.”

“Deze Giro is een prachtig spektakel geweest, de grootste verwezenlijking in mijn carrière. Ik ga vieren vanavond, maar tegelijk houd ik het netjes. Mijn focus gaat vanaf morgen naar de Tour, want ik blijf geloven dat de dubbel haalbaar is.”

Begrijp je dat mensen het lastig vinden om jouw overwinning op de Jafferau los te ­koppelen van de afwijkende salbutamoltest in de Vuelta?

“Dat is hoe het werkt. Maar ik heb een zuiver geweten. Ik begrijp natuurlijk dat mensen ­parallellen zien met eerdere gelijkaardige prestaties, maar mijn overwinning zal op de tabellen blijven staan. Ik wil graag een interessante statistiek toevoegen: als je kijkt naar de tijdsverschillen tussen de groep van Dumoulin en mijn groep… (lacht) Wel, groep… ik reed natuurlijk alleen. Maar ik heb vooral tijd gepakt in de afdaling.”

“Zoals ik eerder heb gezegd: wanneer de tijd rijp is, breng ik mijn informatie naar buiten. Dan zal iedereen het van mijn kant zien.”

Zou je intussen niet wat opener kunnen zijn? Niet over de salbutamol-zaak, maar bijvoorbeeld je data vrij geven van de rit naar de ­Jafferau? De Velon-app leek geen accurate ­gegevens te registreren.

“Ik zou zeer verbaasd zijn mochten die data niet zijn doorgekomen. Ik heb drie weken lang met een transponder gereden. 180 gram extra gewicht, (lacht) dus het zou erg ontgoochelend zijn mocht die niet gefunctioneerd hebben. (Het weergegeven vermogen van Froome was onveranderlijk 350 watt, ook in de afdaling, nvdr.) Ik heb zelf geen idee wat ik heb getrapt. Neen, ik zit echt niet de hele tijd op mijn metertje te kijken. Ik was bezig met het winnen van de koers.”