Waarom hooikoortspatiënten nu extra hard afzien

Doorgaans niet zoveel last van hooikoorts, maar dit weekend wel tranende ogen? Daar is (helaas) een reden voor.

rdc

Na een uitzonderlijk intens en uitzonderlijk vroeg begonnen stuifmeelseizoen van de bomen, is het nu de beurt aan de kruidachtige planten. En ook de bloeiperiode van de grassen, een familie van een honderdtal soorten in België, is dit jaar vroeg gestart. Vrijdag lanceerde het nationaal surveillancenetwerk voor pollen een waarschuwing, en hooikoortslijders die dit weekend buiten waagden, zullen gevoeld hebben waarom.

Zodra er meer dan vijftig pollenkorrels per kubieke meter door de lucht zweven, is de drempelwaarde overschreden. Dat gebeurde op donderdag 24 mei voor het eerst, met 91 grassenstuifmeelkorrels. Maar dat was koud bier in vergelijking met afgelopen weekend. Op zaterdag en zondag nam Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, respectievelijk 163 en 126 grassenstuifmeelkorrels waar per kubieke meter.

Pollenexperte Florence De Bock van Sciensano wijst erop dat dat niet alleen ver boven de drempelwaarde is, maar ook veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Hoe dat komt? ‘Een combinatie van factoren’, klinkt het, maar het weer is natuurlijk de grootste factor. ‘Het warme weer van de voorbije dagen heeft met de regen die voordien gevallen is.’

© airallergy.wiv-isp.be

Hooikoortspatiënten nemen dus maar best de nodige voorzorgen, willen ze ongemakken beperken en niesbuien verlichten. Dat kan op veel manieren:

  • Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
  • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
  • Reinig uw neus met fysiologisch water
  • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
  • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen

Eens hooikoorts, altijd hooikoorts? Niet altijd. Soms verdwijnt de allergie na jaren uit je lichaam, al weten artsen nog niet goed waarom. Omgekeerd geldt helaas ook. Soms kan je op latere leeftijd last krijgen van hooikoorts, ook al heb je decennialang zorgeloze lentes gehad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook