Russische Chelsea-baas Abramovich wordt Israëlisch staatsburger

© AFP

Roman Abramovich, de Russische miljardair en baas van voetbalclub Chelsea, is maandag aangekomen in Israël, waar hij de Israëlische nationaliteit heeft verkregen. Dat meldt de lokale privézender 10.

“Hij landde vandaag met zijn privévliegtuig op de luchthaven Ben Gourion en kreeg een Israëlische identiteitskaart”, zegt de televisiezender. Een verantwoordelijke bij Nativ, een afdeling van het kabinet van premier Benjamin Netanyahu, bevoegd voor de joodse gemeenschappen van de ex-Sovjetunie, zei volgens 10 dat “Abramovich een visaverzoek indiende voor immigratie in Israël bij de ambassade in Moskou”.

“Zijn documenten zijn onderzocht en vanwege de terugkeerwet heeft hij effectief recht op de status van immigrant in Israël. Hij verkreeg zo een immigratievisum”, zegt 10. Het kabinet van Netanyahu ontkende noch bevestigde de informatie.

De terugkeerwet geeft iedere jood, kind of kleinkind van een jood, het recht op de Israëlische nationaliteit als hij erom vraagt.

Aanvraag in VK sleept aan

Recente mediaberichten spreken van een nieuw Brits visaverzoek van de Russische oligarch na het verstrijken van zijn vorige visum. Maar zijn dossier nam veel tijd in beslag, werd benadrukt.

De relaties tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk zijn sterk bekoeld na de vergiftiging van een Russische ex-dubbelspion en zijn dochter in het VK. Het VK beschuldigt Rusland, dat op zijn beurt alles ontkent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten