Poëzie voor iedereen bij ‘leukste partij van het land’

Dichters Michaël Vandebril, Laurende Vielle en Jan Ducheyne. Foto: amg

Brussel -

De Brusselse dichters van de Partij voor de Poëzie maakten woensdag aan de Bozar hun enige programmapunt bekend: Meer poëzie. Altijd. Overal.

Het idee voor de Partij van de Poëzie ontstond twee maanden geleden. “In buurtcentrum Tropicana in de Alhambrawijk. Daar waren drie houten panelen waar ik begin april een gedicht heb opgeschreven”, zegt dichter Jan Ducheyne. “De helft van de voorbijgangers nam de tijd om het gedicht te lezen en er over na te denken. Dat is uiteindelijk het belangrijkste van poëzie: aanzetten tot bewustzijn.”

“Daarna hebben we aan twaalf Nederlandstalige en twaalf Franstalige dichters gevraagd een kettinggedicht te schrijven. Ze moesten gewoon twee zinnen opschrijven en verder nergens rekening mee houden. Het resultaat is het gedicht Signaal 1.”

De Partij voor de Poëzie is geen politieke partij, maar een beweging die poëzie over heel het land wil verspreiden. “Ook na oktober willen we met dit project doorgaan en niet alleen in Brussel”, zegt Ducheyne. “We willen ons als een olievlek over België verspreiden door gedichten aan te brengen op verschillende muren, mensen zelf gedichten te laten maken en door gedichten in andere disciplines, zoals optredens en interviews, te laten infiltreren. Poëzie mag geen kunst voor een beperkt dichtersclubje zijn, we willen dat iedereen kan genieten van poëzie. Poëzie zit in alle dingen, van een zonsopgang tot enkele woorden op een stuk papier. Dat willen we de Belgen meegeven.”

Mensen kunnen zich lid maken van de partij. “Ons volgende gedicht zal door twaalf andere Nederlandstalige en Franstalige dichters gemaakt worden. Voor 10 euro krijgen mensen een lidkaart en krijgen ze alle gedichten opgestuurd. Ze zijn dan ook meteen lid van de leukste partij van het land”, zegt Ducheyne lachend.

Door Amaury Michaux,amg
VOOR ABONNEES