Nederlander gaat zwaar onderuit in Ronde van Luxemburg: fiets vliegt letterlijk de lucht in

Bron © BELGA

Foto: rr

Christophe Laporte (Cofidis) heeft donderdag de eerste rit in de 78e Ronde van Luxemburg (cat. 2.BC) gewonnen. Na 186,7 kilometer van Luxemburg naar Hesperange liet de 25-jarige Fransman in een massasprint de Luxemburger Alex Kirsch en de Italiaan Andrea Pasqualon achter zich. De rit werd wel ontsierd door een zware valpartij.

Sean De Bie werd negende en was daarmee andermaal beste Belg. Piet Allegaert finishte als elfde. Proloogwinnaar Damien Gaudin (Direct Energie) blijft leider. De 31-jarige Fransman heeft één seconde voorsprong op de Duitser Alexander Krieger.

De wedstrijd werd ontsierd door een zware valpartij met verschillende renners in de laatste kilometer. Het zwaarste slachtoffer was Pim Ligthart. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij en ex-renner van Lotto Soudal dook een gracht in en maakte een pijnlijke salto. Op de beelden is te zien hoe zijn fiets letterlijk de lucht in vliegt. Hij liet op Twitter weten dat hij richting het ziekenhuis werd afgevoerd.

Laporte mag vieren

Na tien kilometer koers vormde zich een kopgroep met de Nederlander Jan-Willem van Schip, de Pool Patryk Stosz en de Duitsers Florian Nowak en Lukas Meiler. Het peloton liet begaan en de vier sprokkelden zo snel een maximale voorsprong van vijf minuten. De vroege vluchters sneden de Kazieberg, de eerste helling van de dag na 65 kilometer koers, aan met een voorsprong van 4:30. In de grote groep trok Direct Energie, voor leider Gaudin, het tempo op. Bij de beklimming van de Scheierbierg zakte Gaudin naar de staart van het peloton, maar bij het ingaan van de eerste van de drie plaatselijke ronden van elk 18,3 kilometer, met daarin telkens de beklimming van de Syren, had hij zijn plaats vooraan weer ingenomen.

Bij het ingaan van de tweede ronde hadden de vier vluchters nog 1:40 voor op het peloton. Net voor het ingaan van de slotronde ging Van Schip alleen door. Op vier kilometer van de eindmeet was ook hij eraan voor de moeite. In de daaropvolgende sprint stond er geen maat op Laporte, die zijn zesde zege van het seizoen boekte. Eerder was hij de beste in een rit van de Ster van Bessèges (2.1), twee etappes in de Ronde van de Provence (2.1), de Tro-Bro Léon (1.1) en de individuele tijdrit van de Baloise Belgium Tour (2.BC).

Vrijdag rijden de renners van Rosport, aan de Duitse grens, naar Schifflange, waar na 170,1 kilometer de aankomst op de Montée de Cimetière ligt.

Door vtvn
AANGERADEN