Rechterhand van Kim Jong Un reist naar Washington om brief persoonlijk te overhandigen aan Trump

Bron © BELGA

De rechterhand van Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Foto: EPA-EFE

De rechterhand van Kim Jong Un, Kim Yong Chol, reisde vrijdag naar Washington om Amerikaans president Donald Trump een persoonlijke brief van de Noord-Koreaanse leider af te geven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, ontmoette Kim Yong Chol woensdag en donderdag in New York in een poging de geplande top in Singapore, die Trump eerder had afgeblazen, te redden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft volgens een krantenbericht in de brief aan de Amerikaanse president Donald Trump zijn interesse in een ontmoeting te kennen gegeven.

Het schrijven bevat geen grote toezeggingen van Kim, maar ook geen dreigementen, schreef de krant op gezag van iemand die over de inhoud ervan ingelicht werd. Bij de topontmoeting zou het onder meer over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland gaan.

Kim Yong-chol, die vaak de rechterhand van Kim Jong Un wordt genoemd, ontmoette donderdag in New York de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

De topontmoeting is voor 12 juni in Singapore gepland. Goed een week geleden had Trump de top in een schrijven aan Kim afgezegd, nadat die in agressieve bewoordingen de Amerikaanse lijn bekritiseerd had. De daaropvolgende dagen lieten beide zijden verstaan dat de ontmoeting, die als historisch gezien wordt, toch nog zou kunnen doorgaan.

Kim Jong-chol wordt om 19.00 uur Belgische tijd op het Witte Huis verwacht en zal daar het Amerikaanse staatshoofd ontmoeten.

Vroeger op de dag op vrijdag kwamen hooggeplaatsten van Noord- en Zuid-Korea bijeen in het grensdorp Panjumon, in de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ), om de overeenkomsten die ze in april en mei bereikten, te implementeren.

De twee Korea’s kwamen overeen om een verbindingsbureau op te richten in de Noord-Koreaanse grensstad Keasong, zei een functionaris bij het ministerie voor Eenmaking aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Er werd ook beslist om maatregelen te treffen om familieleden te herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 van elkaar gescheiden zijn, en om een grensoverschrijdende treinverbinding op te starten.

AANGERADEN
Meest recent