Leider van extreemrechts in Duitsland noemt naziperiode niet meer dan scheet in fles

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De leider van de Duitse extreemrechtse partij AfD (Alternative für Deutschland), Alexander Gauland, heeft het belang van het nationaalsocialisme in de geschiedenis van Duitsland geminimaliseerd. “Hitler en de nazi’s zijn slechts een vogelstront in meer dan duizend jaar succesrijke Duitse geschiedenis”, zei Gauland zaterdag op een congres van de jongerenorganisatie van AfD, Junge Alternative, in Seebach, in de deelstaat Thüringen.

“Ja we erkennen onze verantwoordelijkheid voor de twaalf jaar” dat de nazi’s aan de macht waren (1933-1945), aldus de leider van de extreemrechtse partij. Maar hij voegde eraan toe: “We hebben een roemrijke geschiedenis, en, lieve vrienden, die duurde langer dan die verdomde twaalf jaar.”

De secretaris-generaal van de conservatieve partij CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, reageerde meteen op Twitter: “50 miljoen oorlogsslachtoffers, de Holocaust en de totale oorlog zijn voor AfD en Gauland slechts een vogelstront!. Zo ziet de partij eruit achter haar burgerlijke masker.”

“Europese Unie moet sterven”

De jongerenorganisatie van AfD zei zaterdag op het congres dat de Europese Unie niet meer hervormd kan worden en daarom moet worden opgedoekt. “De Europese Unie moet sterven zodat Europa kan leven”, zei Damian Lohr, de leider van Junge Alternative.