Goffin kent tegenstander op Roland Garros en die is een haalbare kaart: lonkt kwartfinale?

Foto: BELGA

En zo is toch nog gerechtigheid geschied. Niet het circusnummer Gaël Monfils staat zondagmiddag in de achtste finale van Roland Garros, maar wel David Goffin. De Belgische nummer 1 kampt daar tegen een Italiaanse middenmoter Marco Cecchinato, een affiche die heel veel perspectieven biedt op een kwartfinale.

Lees ook:

David Goffin vecht als een leeuw en kraakt Frans woelwater in vijf sets op Roland Garros

Superieure Elise Mertens naar vierde ronde tegen nummer één van de wereld: “Ik wil altijd meer en meer en meer”

Net toen David Goffin tegen Gaël Monfils vrijdagavond de match in handen had genomen, legde een plensbui Roland Garros lam. Die onderbreking tilde de match naar zaterdag, waarmee een zwalpende Monfils een reddingsboei kreeg aangereikt. In de sequel moest Goffin uiteindelijk nog diep gaan om de achtste finale te bereiken, mede omdat de Fransman zich niet te veel aantrok van de fairplay.

Welke vorm zou dit tweede deel aannemen? Zou de Gaël Monfils van de eerste set opdagen, toen hij sterk, snel en precies opereerde? Of zou David Goffin, zoals in set 2 en set 3, zijn opponent ook dit keer overvleugelen? Net zoals vrijdag kwam de 27-jarige Waal ook dit keer traag op gang. Het kostte hem de derde set, die een dag eerder nog zo dichtbij was geweest. Vrijdag rijp voor de sloop, zaterdag weer springlevend: Monfils rook zijn kans. “Het is nooit goed om te stoppen, op een moment dat je goed aan het spelen bent. De omstandigheden waren ook helemaal anders: zonniger, warmer en een fanatieker publiek. En Gaël bereikte ook een hoger niveau dan gisteren.”

Vier matchballen voor Monfils

Vorig jaar struikelde Goffin op Court Suzanne Lenglen over een zeil, wat hem een halve zomer kostte. Zou hij nu op dezelfde plaats over een regenbui vallen? In de vierde set – een spektakelstuk van 72 minuten – moest Goffin zelfs vier matchballen wegmeppen. “Ik slaagde erin om elk punt als een gewoon punt te beschouwen. Ik moest wel agressief blijven. Als ik hem de kans zou geven om met zijn forehand uit te halen, zou hij scoren. Nadien kreeg ik controle over de rally’s, waardoor ik hem van links naar rechts kon laten rennen. En hij miste.”

De match kantelde toch nog in Belgisch voordeel. Nadien was bij Monfils de veer gebroken. “Dat ik de match toch nog heb kunnen winnen, maakt me heel trots. Dat zijn wedstrijden die je in de rest van je loopbaan als referentie kan gebruiken.

Kwartfinale lonkt

In de achtste finale betreedt Goffin zondagmiddag het veld tegen Marco Cecchinato, een 25-jarige Italiaan (ATP 72) wiens magere Majors-palmares bestaat uit vier uitschakelingen in de eerste ronde. Cecchinato was Pablo Carreno Busta, een ander kaliber met zijn 11de plaats op de ranking en zijn kwartfinale in Parijs 2017 en zijn halve finale in New York van dat jaar, te sterk af geweest. “Maar Cecchinato is een goede speler, die snel vooruitgang boekt en in Boedapest zijn eerste zege boekte. Hij heeft niets te verliezen en klopte met Pablo toch een sterke speler.”

Drie weken geleden versloeg Goffin de Italiaan in Rome met duidelijke cijfers: 5-7, 6-2, 6-2. “Een moeilijke match. In de eerste set had ik nog wat problemen, maar nadien vond ik de juiste oplossingen. Hopelijk voel ik me morgen honderd procent fit. Fysiek verwacht ik niet zo’n probleem, maar mentaal heeft de match tegen Monfils toch wel veel energie gekost. Het is nooit makkelijk om in een vol stadion te spelen, waarin de meeste toeschouwers tegen mij waren. Maar een goede nachtrust kan dat verhelpen.”

Door Marc Vermeiren
  • Meest recent