Goffins haat-liefderelatie met Roland Garros: van droomdebuut tegen Federer tot pijnlijke blessure vorig jaar

Foto: Photo News

David Goffin (ATP 9)staat opnieuw in de vierde ronde op Roland Garros, waarin hij later vandaag de Italiaan Marco Cecchinato (ATP 72) zal bekampen. Het is de derde keer in zeven jaar dat onze landgenoot zo ver doorstoot op Roland Garros, een toernooi waarmee hij een haat-liefdeverhouding heeft. Kan hij straks weer aanknopen met het succes op het Franse graveltoernooi?

LEES OOK: Goffin kent tegenstander op Roland Garros en die is een haalbare kaart: lonkt kwartfinale?

2012: Groots debuut eindigt in vierde ronde tegen Roger Federer

Als u voor juni 2012 nog nooit van David Goffin had gehoord: we vergeven het u. De toen 21-jarige Luikenaar slaagde er toen net niet in om zich te kwalificeren voor Roland Garros. Het geluk lachte Goffin echter toe toen Gaël Monfils - ironisch genoeg de tegenstander die hij zaterdag versloeg - zich door een knieblessure moest terugtrekken nog voor het toernooi begon. Goffin werd als lucky loser opgevist en mocht zo aantreden in zijn allereerste Grandslamtoernooi.

In de eerste ronde nam hij het op tegen de Tsjech Radek Štěpánek, toen de nummer 27 van de wereld en in 2006 kwartfinalist op Wimbledon. Ter vergelijking: Goffin stond begin juni 2012 pas 109de op de ATP-ranking. Onze landgenoot versloeg Štěpánek echter in een slopende vijfsetter en ging door naar de tweede ronde, waarin hij de afscheidnemende Fransman Arnaud Clément versloeg. In de derde ronde was hij ook te sterk voor de Pool Lukasz Kubot. Goffin schreef zo geschiedenis: hij werd de eerste lucky loser in zeventien jaar die op een Grandslamtoernooi de vierde ronde bereikte. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1995, toen Waregemnaar Dick Norman hetzelfde presteerde op Wimbledon.

Goffins haat-liefderelatie met Roland Garros: van droomdebuut tegen Federer tot pijnlijke blessure vorig jaar
Foto: Photo News

In de vierde ronde volgde vervolgens een droomwedstrijd voor Goffin: een confrontatie met zijn grote idool Roger Federer, de meest succesvolle tennisser aller tijden en winnaar van onder meer twintig Grandslamtitels - waaronder één zege in Roland Garros (2009). Goffin verweerde zich kranig en verbaasde andermaal door de felbevochten eerste set te winnen (7-5). Daarna nam Federer het commando over en moest Goffin zich na vier sets toch gewonnen geven. Het sprookje van de Luikenaar was over, maar België had een nieuwe ster in het mannentennis gevonden.

2013 en 2014: twee keer meteen naar huis, met nieuwe droomwedstrijd

In 2013 keerde Goffin terug naar Roland Garros, maar dit keer moest hij niet lang wachten alvorens een fameuze klepper tegen het lijf te lopen. Toenmalig ’s werelds nummer één Novak Djokovic was de tegenstander in de eerste ronde. Opnieuw weerde onze landgenoot zich kranig, maar na drie lange sets moest hij zich toch gewonnen geven tegen de Serviër (7-6, 6-4 en 7-5).

Een jaar later heette de concurrent in ronde één Jürgen Melzer. Zeker geen klinkende naam zoals Federer of Djokovic, maar toch ook ooit de nummer zes van de wereld. De confrontatie tussen de Oostenrijker en Goffin was een spannende, maar het was uiteindelijk Melzer die het in vier sets haalde. Goffin mocht zo voor het tweede jaar op rij meteen zijn koffers pakken op Roland Garros.

Goffins haat-liefderelatie met Roland Garros: van droomdebuut tegen Federer tot pijnlijke blessure vorig jaar
In 2015 moest Goffin Roland Garros verlaten na de derde ronde. Foto: EPA

2015: Geen grote tegenstanders, geen vierde ronde, wel een Belgisch record

Roland Garros 2015 eindigde opnieuw ietwat in een teleurstelling voor Goffin. Tegen mindere goden Filip Krajinovic en Santiago Giraldo ging Goffin telkens vrij vlot door in vier sets, maar in de derde ronde liep het niet tegen de Fransman Jérémy Chardy. Met 6-3, 6-4 en 6-2 werd de Luikenaar onverbiddelijk uit het toernooi gekegeld. Al zorgde Goffin wel voor een nieuwe mijlpaal: na het toernooi kwam hij als allereerste Belg ooit de top vijftien van de ATP-ranking binnen.

2016: Voorlopig beste prestatie op Roland Garros

Vier jaar nadat hij voor het eerst van zich liet spreken op de Franse gravelcourts haalde Goffin eindelijk weer de vierde ronde op Roland Garros. Eerder in het jaar had hij al voor het eerst de vierde ronde gehaald op de Australian Open. In Frankrijk ging het nog wat vlotter: wildcard Grégoire Barrère en de Argentijnse kwalificatiespeler Carlos Berlocq gingen elk in drie sets voor de bijl. In de derde ronde had Goffin het knap lastig met Nicolas Almagro, maar ook de Spanjaard moest zich na een slopende vijfsetter gewonnen geven.

Goffins haat-liefderelatie met Roland Garros: van droomdebuut tegen Federer tot pijnlijke blessure vorig jaar
David Goffin haalde in 2016 de kwartfinale op Roland Garros, maar moest daarin de duimen leggen tegen Dominic Thiem. Foto: BELGA

Door de zege tegen Almagro mocht Goffin opnieuw aantreden in de vierde ronde, een evenaring van zijn record op Roland Garros. Het werd echter nog mooier toen de Luikenaar na een minder goede start vlotjes de Let Ernests Gulbis klopte in vier sets, waardoor Goffin voor de allereerste keer mocht aantreden in de kwartfinale van een Grandslamtoernooi. Daarin bleek Dominic Thiem, op dat moment amper twee plekken onder onder onze landgenoot op de ATP-ranking, te sterk. De Oostenrijker haalde het in vier sets (4-6, 7-6, 6-4 en 6-1), maar Goffin kon met opgeheven hoofd naar huis.

2017: Desillusie in derde ronde

Na alweer een sterke start van het seizoen - met onder meer een kwartfinaleplaats op de Australian Open - was Goffin vorig jaar als allereerste Belg ooit de top tien van de ATP-ranking binnengedrongen. Dat leek hij te gaan onderstrepen met opnieuw een goed resultaat op Roland Garros. Na twee relatief makkelijke zeges tegen kwalificatiespelers Paul-Henri Mathieu en Sergiy Stakhovsky kreeg hij in de derde ronde opnieuw een haalbare kaart met de Argentijn Horacio Zeballos. Goffin leek ook op weg om de eerste set binnen te halen, tot hij bij een 5-4 tussenstand plots een schuiver maakte op een mat langs de kant van de tenniscourt.

Goffins haat-liefderelatie met Roland Garros: van droomdebuut tegen Federer tot pijnlijke blessure vorig jaar
Deze pijnlijke schuiver maakte vorig jaar een einde aan de Roland Garros-aspiraties van Goffin. Foto: Photo News

Het verdict was pijnlijk: een verzwikte enkel. Goffin moest noodgedwongen een kruis maken over de rest van het toernooi en zou enkele weken later ook Wimbledon moeten missen. In het najaar sloeg hij echter hard terug toen hij de ATP-toernooien van Shenzhen en Tokio won en zich plaatste voor de finale van de ATP Masters, een unieke prestatie voor een Belg - al ging die finale wel verloren tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. Goffin trad met België ook nog aan in de finale van de Davis Cup, maar ook daar kon hij samen met zijn teamgenoten niet de hoofdvogel afschieten. Het leverde Goffin wel de trofee van Sportman van het Jaar op.

2018: Tweede kwartfinale in drie jaar?

Zes jaar nadat hij voor het eerst de laatste zestien op Roland Garros haalde, staat Goffin straks opnieuw in de vierde ronde van het Franse toernooi. De tegenstander, Marco Cecchinato, zou een haalbare kaart moeten zijn. Al zegt dat niks: de Italiaan heeft immers een dag extra rust vergeleken met Goffin, aangezien het duel tussen onze landgenoot en Gaël Monfils vrijdag gestaakt moest worden door regenval. En ook Goffins laatste partijen zijn reden om enige voorzichtigheid in te bouwen.

In de eerste ronde had Goffin een pak moeite met de Nederlander Robin Haase, die pas na vijf lange sets verslagen werd. Wildcard Corentin Moutet ging makkelijk voor de bijl in ronde twee, maar vrijdag en zaterdag verliep het opnieuw stroef tegen de Fransman Gaël Monfils: Goffin overleefde vier matchballen en won uiteindelijk nog met grote moeite. Zal onze landgenoot het makkelijker hebben tegen Cecchinato, of wordt hij verrast door de Italiaan? Vanavond weten we meer.

Volg de partij tussen David Goffin en Marco Cecchinato hier LIVE!

Door svar
  • Meest recent