Ontgoochelde David Goffin zoekt oorzaak van verrassende uitschakeling op Roland Garros: “Ik kon mijn niveau niet optillen”

Roland Garros zit erop voor David Goffin (ATP 9). De Luikenaar heeft zich zondag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van Roland Garros. Goffin verloor in de achtste finales in vier sets (7-5, 4-6, 6-0 en 6-3) van de Italiaan Marco Cecchinato (ATP 72). De wedstrijd duurde twee uur en 34 minuten. “Ik denk dat ik te veel energie heb verloren met mijn wedstrijd van gisteren, vooral mentaal. Het was een zware strijd”, reageerde de Luikenaar ontgoocheld.

LEES OOK HET OVERZICHT: Zussen Williams uitgeschakeld in dubbelspel, Wozniacki moet maandag partij hervatten

Haast traditiegetrouw nam Goffin geen goede start tegen Cecchinato, die na enkele knappe dropshots de eerste set won. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe. Pas bij 5-6 kreeg de 25-jarige Italiaan de eerste breakpunten uit de wedstrijd. De derde breakbal bleek de goede te zijn en Cecchinato pakte de eerste set met 7-5.

Goffin had last aan de schouder en vroeg om een medische time-out. De behandeling van de kinesist deed Goffin duidelijk deugd, want onze landgenoot leek zijn bijnaam “the comeback kid” alle eer aan te doen door meteen de volgende set binnen te halen. In het zevende spel ging onze landgenoot voor het eerst door de opslag van Cecchinato. Opnieuw was een break voldoende, waardoor de tweede set met 6-4 naar Goffin ging.

Maar in de derde set liep het mis: met een percentage van amper 28% op zijn eerste service ging hij kansloos en in een mum van tijd de boot in met 6-0. De vierde set ging ook naar de Italiaan, waardoor het verhaal van een lusteloze Goffin in Parijs voorbij is: 6-3.

Cecchinato mag nu tegen Djokovic spelen

Het was pas de derde ontmoeting tussen Goffin en Cecchinato. De eerste twee duels werden allebei gewonnen door de Luikenaar.

Een kwartfinale in 2016 is Goffins beste resultaat op Roland Garros. Vorig jaar moest hij in de derde ronde opgeven tegen de Argentijn Horacio Zeballos door een enkelblessure na een val op het Court Suzanne-Lenglen.

In de kwartfinale wacht Novak Djokovic (ATP 22), die in de achtste finales de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP 35) versloeg in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-2.

“Te veel energie verloren tijdens vorige wedstrijd”

“Ik was wat moe en vond onvoldoende energie om te strijden zoals gewoonlijk”, reageerde een ontgoochelde Goffin op zijn uitschakeling. “Ik had goed geslapen maar denk toch dat ik te veel energie heb verloren met mijn wedstrijd van gisteren, vooral mentaal. Het was een zware strijd.”

“Ook vandaag was het zwaar, en ik kon mijn niveau niet optillen om er opnieuw overheen te gaan”, analyseerde Goffin zijn nederlaag tegen Cecchinato. “Hij was erg constant, bewoog goed en was heel dynamisch. Ik wilde soms wat forceren om het punt te maken maar dat is niet mijn spel, en daarom begon ik fouten te maken. Ik had slechte benen, geen jus, waardoor het moeilijk was. Ik verloor zelfs de mentale helderheid. Het was echt geen goeie partij.”

Goffin maakte zondag 51 ongedwongen fouten. “Ik ben ontgoocheld, dat is zeker. Tijdens een grandslam is het vooral de mentale frisheid die cruciaal is. Het is niet normaal hoeveel energie dat opslorpt, zeker omdat ik al twee keer een vijfsetter speelde. Het is iets waar ik nog aan moet werken, om het langer te kunnen volhouden en zo nog een extra stap te zetten."

"Arm doet wat pijn, maar het is niet ernstig"

Goffin moest tijdens de wedstrijd beroep doen op een kinesist. Onze landgenoet wist nadien te vertellen dat hij hinder ondervond aan de rechterarm, maar dat het allemaal wel meeviel.

"Het doet wat pijn, maar het is niet ernstig", legde Goffin uit. "De arm begon wat pijn te doen bij het serveren, maar dat was omdat ik forceerde. Mijn arm voelde zwaar, maar daarnaast waren het vooral de benen die niet meer wilden. Ik stond slecht, en slaagde er niet meer in om met de bal te doen wat ik wilde. Cecchinato speelde erg sterk vandaag. Zijn opslagen waren niet hard, maar met veel effect op. Ik kon er geen controle over krijgen."

In plaats van een kwartfinale tegen Novak Djokovic (ATP 20), wacht Goffin nu een terugkeer naar huis, in Monaco. "Ik neem geen vakantie, maar heb wel rust nodig. We gaan stilaan het grasseizoen voorbereiden, maar mijn programma ken ik nog niet. We hebben er nog niet over gesproken."

Goffin is alvast ingeschreven voor het ATP-toernooi van Queen's, van 18 tot 24 juni in Londen.

Ontgoochelde David Goffin zoekt oorzaak van verrassende uitschakeling op Roland Garros: “Ik kon mijn niveau niet optillen”
Foto: AFP
Ontgoochelde David Goffin zoekt oorzaak van verrassende uitschakeling op Roland Garros: “Ik kon mijn niveau niet optillen”
Foto: AFP
Door vml
  • Meest recent