Elise Mertens komt vandaag in actie op Roland Garros, maar alles moet wijken voor Maria en Serena

Qua star power moet vandaag in Parijs alles wijken voor Serena ­Williams (36) versus ­Maria Sharapova (31). ­In deze blockbuster gaat niet alleen de beste speelster aller tijden de strijd aan met het meest geslaagde marketingproduct uit de sport, maar sluimert ook anderhalf decennium ‘bad blood’ onder de oppervlakte.

LEES OOK:

- Elise Mertens en haar coach hebben plannetje klaar om te stunten tegen nummer één Simona Halep

- Volg hier LIVE Elise Mertens tegen Simona Halep!

De grillen van de loting ­en de Franse weigering om Williams reekshoofd te maken, plaatsen de eeuwige rivalen vandaag al in de vierde ronde tegenover mekaar. De verbale schermutselingen begonnen eerder, met Williams die suggereerde dat de biografie van Sharapova ­fake news bevat.

Het was zaterdagavond rond 21.30 uur dat wij de interviewruimte betraden, waarin Williams de internationale pers toesprak. Toen de biografie van Sharapova ter sprake kwam, had Williams zichtbaar moeite om zo diplomatisch mogelijk te antwoorden. Een Engelse journalist had naar eigen zeggen veertien jaar gewacht om Serena te confronteren met een voorval uit 2004, toen (jawel) Donald Trump had opgemerkt “hoe mooi de schouders van dat Russische meisje wel waren en dat Serena geïntimideerd was door haar supermodel-looks.” Na een pauze van enkele seconden volgde ­Serena’s ijzige antwoord: “Ik kan niet zeggen dat ik ooit geïntimideerd ben geweest door iemand.”

Blondine

Serena Williams is altijd de meest fanatieke speelster van het circuit geweest, maar haar zegedrift toont zich zelden duidelijker dan als een Russische blondine van 1m87 aan de overkant van het net staat. Onderlinge balans: 19-2, waarbij Williams de jongste 18 (!) matchen won. In haar boek wijst Sharapova haar stuntzege in de Wimbledon-finale van 2004 als begin van de rivaliteit. Williams huilde nadien in de kleedkamer en zou gezworen hebben om nooit meer te verliezen “van dat kleine kreng”.

De Amerikaanse vernam het met verbazing. “Dat boek was honderd procent hearsay(geruchten, nvdr.). Ik heb zo vaak gehuild in de kleedkamer. Maar wat in een kleedkamer gebeurt, zou ook daar moeten blijven. En geen kwalijke passage moeten vormen in een boek dat een loopje neemt met de waarheid. Het verraste me trouwens dat ze zoveel over mij schreef en dat ze zo naar mij opkeek.”

Als affiches aan de Seine ‘The Queen is Back’ uitschreeuwen, had dat evengoed over Maria Sharapova kunnen gaan. Haar vorige Parijse passage dateert al van 2015. Nadien zweette ze blessures en een dopingschorsing uit. Vandaag volgt dus duel 22. Gezien de recente voorgeschiedenis wordt dit een uniek exemplaar in een lange rivaliteit. “Aangezien Maria al meer dan een jaar weer aan het tennissen is, en ik nog maar een handvol matchen in de benen heb, is zij favoriete. Hoe dan ook, ik heb geen negatieve gevoelens ten aanzien van haar. Vrouwen moeten mekaar steunen, niet kraken.”

Volg hier LIVE de clash tussen Serena en Maria!

Het programma van de achtste dag (vanaf 11u00):

. Court Philippe Chatrier:

Simona Halep (Roe/1) - Elise Mertens (BEL/16)

Rafael Nadal (Spa/1) - Maximilian Marterer (Dui)

Serena Williams (VSt) - Maria SharpovaA (Rus/28)

Marin Cilic (Kro/3) - Fabio Fognini (Ita/18)

Court Suzanne Lenglen:

Diego Schwartzman (Arg/11) - Kevin Anderson (ZAf/6)

Angelique Kerber (Dui/12) - Caroline Garcia (Fra/7)

John Isner (VSt/9) - Juan Martin Del Potro (Arg/5)

Garbiñe Muguruza (Spa/3) - Lesia Tsurenko (Oek)

Court 16

5e match:

Ray Ho/Chun Hsin Tseng (Tai/5) - Arnaud Bovy/Stefan Palosi (BEL/Roe)

Door mv
  • AANGERADEN