Waarom er Turkse (en Belgische) vlaggen hangen in de Sleepstraat in Gent

© -

Foto’s van Turkse vlaggen in de Sleepstraat in Gent zorgen voor opschudding op sociale media. In de straat worden elk jaar Belgische en Turkse vlaggen opgehangen tijdens de lokale dekenijfeesten. Elke vereniging of inwoner in Gent kan allerlei vlaggen gebruiken van de Stad.

Bert Staes

Foto’s van Turkse vlaggen die vorige week zijn opgehangen in de Sleepstraat zorgen voor opschudding op sociale media. Een bericht met enkele foto’s werd duizenden keren gedeeld en onder meer via Facebook verspreid door Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken.

Wat de foto’s op sociale media niet tonen is dat elke Turkse vlag vergezeld is van een Belgisch exemplaar. Het gaat om een traditie in de wijk, waar veel Turkse Gentenaars wonen. Voor de lokale dekenijfeesten in de Sleepstraat het eerste weekend van juni vragen de dekenijen Heilig Kerst en Sleepstraat elk jaar enkele Turkse en Belgische vlaggen aan bij de Stad. (lees verder onder foto’s)

Elke erkende organisatie of inwoner van Gent kan vlaggen aanvragen. De Stad Gent heeft meer dan 1.500 vlaggen in haar bezit, zelfs twee vlaggen van de Faroer-eilanden. Wie een vlag wil gebruiken kan bij de stadsdiensten een aanvraag doen voor vlaggen en masten via een formulier.

De stadsdiensten hangen deze vlaggen niet zelf op. Dat is de verantwoordelijkheid van de aanvrager, in dit geval de dekenij van de Sleepstraat. Die mag de vlaggen binnen een toegelaten periode plaatsen. De masten worden wel geplaatst door de Stad, als het om openbaar domein gaat.

In de Sleepstraat worden al jaren Belgische en Turkse vlaggen gehangen tijdens de dekenijfeesten, om de band tussen de twee landen te vieren. In de Gentse gemeenteraad stelde Johan Deckmyn van Vlaams Belang er vier jaar geleden al eens een vraag over aan het stadsbestuur. Dit was toen het antwoord:

"Deze vlaggen werden door de dekenij aangevraagd in functie van hun evenement, het gaat hier zeker niet om officiële bevlagging vanuit de overheid. De vlaggen werden geplaatst door de dienst Evenementen en Feesten, zoals dit voor heel wat evenementen gebeurt. Deze vlaggen werden niet voor deze gelegenheid aangekocht."

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent