Onderzoekers zien stevige tekortkomingen bij Vlaams slachthuizen

© Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

De Vlaamse runderslachthuizen moeten een tandje bijsteken. Dat blijkt uit de doorlichting die Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vorig jaar beval na de wantoestanden in Tielt. Het rapport wordt vandaag besproken in de commissie Dierenwelzijn.

sigr

De onderzoekers van Thomas More stelden bij de 31 bezochte slachthuizen geen grote of systematische schendingen van dierenwelzijn vast. Toch zien ze in elke fase van het verwerkings­proces stevige tekortkomingen. Zo is de bedwelming van de dieren “niet 100 procent”. Zeven van de elf runderslachthuizen slaagden er niet in om alle runderen bij een eerste schot het bewustzijn te doen verliezen.

Alle onderzochte slachthuizen gebruikten ook een elektrische prikkelaar om runderen vooruit te drijven. Die prikkelaars zijn niet verboden, maar het gebruik ervan is alleen als laatste middel toegelaten. De onderzoekers vinden de slachthuizen ook te luid: “Terwijl een rustige werkomgeving belangrijk is voor mens en dier”. Ook klagen ze de confrontatie met bloed, bloederig water en het zien van dode karkassen door levende dieren aan.

De inspecteurs deelden de controle telkens enkele dagen vooraf aan de slachthuizen mee.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten