De dagen op Aarde worden steeds langer, en dat hebben we aan de maan te danken

© ss

Elk jaar worden onze dagen iets langer. Al merken we daar niks van: het gaat jaarlijks om 1/75.000e van een seconde.

lbo

Die langere dagen hebben we te danken aan de rotatie van de Aarde die steeds vertraagt. Vroeger draaide onze planeet dus sneller. Dat betekent dat ‘vroeger’ de dagen ook een pak korter waren dan nu. Meer dan een miljard jaar geleden was een volledige dag op Aarde zo’n vijf uur en vijftien minuten korter dan de dagen die we nu kennen. De allereerste keer dat de Aarde volledig om z’n as wentelde, duurde dat ongeveer 18 uur en drie kwartier.

Tot die conclusie zijn wetenschappers Stephen Meyers van de Wisonsin-Madison Universiteit en Alberto Malinverno van de Columbia Universiteit gekomen door astronomische theorie te combineren met geochemische ‘handtekeningen’ die werden teruggevonden op oude rotsen die miljoenen jaren oud zijn.

Maan drijft weg

Dat de Aarde steeds trager roteert, heeft te maken met de afstand van de maan tot de Aarde. De maan drijft namelijk steeds verder weg van onze planeet, jaarlijks zo’n 3,82 centimeter. In vergelijking met 1,4 miljard jaar geleden, staat de maan nu 44.000 kilometer vérder van onze planeet verwijderd.

“Je kan het vergelijken met een ijsschaatsers die tientallen keren rond z’n as draait, maar dan vertraagt door z’n armen uit te strekken”, zegt Meyers. De rotatie van onze planeet vertraagt dus doordat de afstand tot de maan steeds meer uitgestrekt is.

Die evolutie zal zich echter niet eeuwig verderzetten. Volgens Meyers en Malinverno zal de maan uiteindelijk een stabiele afstand bereiken ten opzichte van de Aarde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten