“Slakken uit je tuin kan je opeten”

Ze eten je moestuin of je kruidentuintje kaal, maar wist je dat je zelf ook de slakken uit je tuin kan opeten? “Al worden ze niet echt als culinair hoogstandje gezien”.

tib

“Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine. Maar laat ons zeggen dat ze niet meteen aanzien worden als een culinair hoogstandje”, zegt bioloog en slakkenkenner Thierry Backeljau in het Rado 1-programma ‘Nieuwe Feiten’. “Ze worden niet courant gegeten, maar men gebruikt die slakken wel om een siroop van te maken die bijvoorbeeld zou helpen tegen verkoudheden. Maar volgens mij worden er nergens ter wereld naaktslakken als voorgerecht aangeboden.”

De Escargots de Bourgogne, de slakken die je in de supermarkt vindt, verschillen in principe niet zoveel van andere slakken. “Ze hebben niet allemaal dezelfde smaak, en er gebeurt ook fraude mee. Men zal duurdere escargots al eens verkopen voor goedkopere, met vlees van een andere slak erin. Kenners zullen het verschil wel proeven, maar niet iedereen merkt het.”

Je eet trouwens maar een klein gedeelte van zo’n Escargot de Bourgogne, namelijk de voetspier: “Het dier wordt uit de schelp verwijderd, en een deel van het dier, waaronder de maag en de darmen, wordt weggesneden. Wat overblijft, voor het merendeel spierweefsel, steekt men terug in de schelp.”

Wil je een slak uit je tuin eten, doe dan hetzelfde: “Laat ze eerst even in leven, zodat ze al hun afvalstoffen kunnen uitscheiden en hun darmen leeg zijn. Zet ze in een bakje met papier, vanaf het moment dat hun uitwerpselen wit zijn, zijn hun darmen leeg. Verwijder de ingewanden, zodat je enkel het spierweefsel overhoudt. En altijd bakken of koken: eet de slakken zeker niet rauw op.”

Aangeboden door onze partners