Wat is er aan de hand met het Franse tennis? Blamage op eigen Roland Garros

Gael Monfils. Foto: Photo News

Een land treurt. Zelfs bij de juniores telt Frankrijk geen vertegenwoordiger meer in het enkelspel op Roland Garros, het spirituele hart van het tricolore tennis. De Franse mannensectie telde zelfs niemand in de tweede week, een première sinds 2007. De blues van Les Bleus.

In de catacomben van het tenniscomplex aan de Seine staat hij fier opgesteld: de trofee die Frankrijk eind november 2017 als winnaar van de Davis Cup-finale ­tegen België omhoog stak. Zes maanden later toont de kaalslag op Roland Garros hoezeer die triomf verblindt, maar dit toernooi is meer dan een momentopname. Ook op de Australian Open stond Frankrijk bij de mannen in de tweede week met lege handen. De rest van het gravelseizoen bood eveneens een treurige aanblik, met de kwartfinale van Gasquet in Monte Carlo als schamele piekprestatie.

In de Franse krant Le Monde haalde Toni Nadal, oom en ex-coach van Rafael Nadal, de Franse tennisfederatie onderuit. Zo veel centen, zo weinig resultaat, oordeelde hij. “Fransen ­zoals Gasquet spelen sierlijker dan Spanjaarden, maar ze klampen zich te veel vast aan hun tactiek. Winnaars als Nadal, Federer of Djokovic passen zich aan.” Het leidde tot enige zelfkritiek bij de bobo’s. “Andere landen beginnen op jongere leeftijd hun ­talent te vormen en ze leiden oordeelkundiger op”, sprak Pierre Cherret, technisch directeur van de federatie. Hij dacht al aan 2024 en de Olympische Spelen in Parijs. “We moeten ons concentreren op de jeugd.”

Lui

Sowieso hebben de dertigers Jo-Wilfried Tsonga, Gaël Monfils, Gilles Simon en Richard Gasquet meer verleden dan toekomst. In de herfst van 2008 leek het nochtans slechts een kwestie van tijd vooraleer uit dat kwartet een opvolger van Yannick Noah – laatste Franse winnaar van een Major met Roland Garros 1983 – zou opstaan. Elk van deze prille twintigers stond bij de eerste 20 van het ATP-klassement, maar verder dan de finale van Tsonga in Melbourne 2008 zouden ze niet reiken. Patrick Mouratoglou, de Franse coach die sinds 2012 Serena Williams begeleidt, oordeelde vorig jaar in de Volkskrant nog een stuk strenger. “Ik mis ambitie bij de huidige generatie. Al tien jaar geleden riepen ze dat ze in het tijdperk van Federer en Nadal geen grand slam konden winnen. De Fransen willen niet hard werken, ze zijn lui.”

Door Marc Vermeiren
    Meest recent