Een gasfles, een rubberen darmen en een aansteker: zo gaan plofkrakers te werk

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uiterst professioneel en razendsnel met een minimum aan materiaal. Zo zijn de plofkrakers in Kinrooi, Buggenhout en Tielt-Winge vermoedelijk te werk gegaan. Meer dan een gasfles en een aansteker hebben ze niet nodig om in enkele minuten honderdduizenden euro’s buit te maken.

adm

De methode wordt al een tijdje gebruikt in Duitsland, Engeland en Nederland. In het holst van de nacht pompen de plofkrakers met een klein darmpje gas in de automaat. Ze doen dat via de geldsleuf of een andere opening. Zodra de machine volgelopen is, wordt het gas tot ontploffing gebracht.

LEES OOK. Zelfde regenjassen, zelfde explosieven: Nederlandse bende zit achter plofkraken, banken verhogen bewaking

“Omdat ze zo weinig materiaal bij zich hebben, laten ze ook amper sporen na”, vertelt Thomas Jungbluth, van de Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen aan Die Welt. Om een ontploffing te veroorzaken hebben de gangsters vervolgens niet meer nodig dan een simpele aansteker. Sommige Duitse bendes gebruiken een spoor van benzine. Dat doet dan dienst als lont. Soms gebruiken de plofkrakers ook een elektronisch ontstekingsmechanisme, één vonkje van een autobatterij is al voldoende.

© SWR

Het gas dat veelal gebruikt wordt bij zo’n plofkraken is acetyleen. Ook in ons land zouden de dieven dat gas gebruikt hebben, aldus een bron aan Het Laatste Nieuws.

Uiterst explosief

Dat gas is uiterst ontvlambaar en explosief. Samen met zuivere zuurstof wordt het veel gebruikt wordt bij laswerken. Een voordeel van acetyleen, ook wel bekend als ethyn, is dat het een ‘brede explosiegrens’ heeft. Gemengd met lucht ontploft het gas bij concentraties vanaf 2,5 tot 82 procent. Dat maakt dat de krakers het gas lukraak in de automaat laten lopen, zonder al te veel rekenwerk gaat de automaat de lucht in.

In Rusland zijn sommige dieven nog primitiever te werk gegaan. Daar werden geldautomaten al opgeblazen met propaangas en zelfgemaakte ammonium-nitraatbommen, al zijn daar de meeste automaten daar minder weinig beveiligd.

Doe-het-zelf

Het gas halen is niet moeilijk, het is te koop bij veel speciaalzaken voor doe-het-zelvers. De darm om het gas in de machine te laten lopen? Die vind je in iedere dierenzaak bij de aquariumafdeling.

Vroeger werden geldautomaten veelal opgeblazen met explosieven. Om dat tegen te gaan zijn vele automaten uitgerust met een verfbom. Bij een brute schok besmeurt de verf de biljetten waardoor ze onbruikbaar worden. Maar met gas ontploft de machine van binnenuit, de binnenkant wordt als het ware naar buiten geduwd, incluis de verfbom. Om die reden wordt vaak het ontwaardingsmechanisme uit de machine geduwd en onschadelijk gemaakt.

Vier plofkraken in Vlaanderen

De buit is in ons land ieder keer navenant geweest. In Buggenhout ging het trio dieven aan de haal met 250.000 euro. Bij de kraak in Kinrooi hadden de dieven te veel gas gebruikt. Het geld vloog toen in het rond en dus moesten de gangsters een deel van de buit achterlaten.

Ook in Tielt-Winge konden dieven aan de haal gaan met de geldkoffer. “Het lijkt erop dat de daders gas in de automaat hebben gespoten en dat vervolgens tot ontploffing hebben gebracht”, vertelde de burgemeester Rudi Beeken toen. “Die mensen wisten dus zeer goed hoe ze te werk moesten gaan. Ze zijn er waarschijnlijk ook vandoor gegaan met de geldkoffer maar hoe groot de buit precies is, is niet duidelijk.”

Ook in Bever hebben gangsters in oktober vorig jaar een geldautomaat proberen op te blazen. “Ook daar hebben daders gas proberen in te brengen in een automaat van Recordbank. De kraak is niet gelukt en de daders zijn gevlucht,” aldus Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde aan VRT. “Op dat ogenblik was dat voor ons de eerste keer. Er waren wel al gevallen bekend in Nederland en Duitsland. Dat er nu de laatste weken verschillende van die feiten gebeurd zijn, kan erop wijzen dat er toen in Bever misschien voor een eerste keer iets uitgetest werd.” Voorts is het is momenteel niet duidelijk of alle kraken gelinkt zijn. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

In een reportage van het Duitse SWR is te zien hoe de gangsters in Duitsland te werk gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten