Hij is naast Djokovic de énige die Nadal op Roland Garros versloeg op 14 jaar tijd: “Federer blijft spelen voor Rafa”

Robin Söderling. Foto: AFP

Rafael Nadal won zondag voor de elfde keer Roland Garros. De Spanjaard was in de finale in drie sets te sterk voor Dominic Thiem. Nadal zit nu aan 86 zeges en amper 2 nederlagen in Parijs. Eentje daarvan was tegen Novak Djokovic in 2015. De andere? Tegen Robin Söderling in 2009.

LEES OOK: Nadal overklast Thiem en wint Roland Garros voor de elfde keer

De Zweed is intussen gestopt met tennissen maar stond in 2010 op de vierde plaats op de ATP-ranking. Söderling bereikte zowel in 2009 als in 2010 de finale van Roland Garros. Hij beet wel telkens in het oranje gravel. Eerst tegen Roger Federer, een jaar later tegen Nadal. Dat beide legendes nog steeds het tennis domineren, verbaast Söderling niet.

“Ze zijn gewoon anders dan ons”, zei de Zweed in Parijs. “Zeker Rafael. Hij heeft enorm veel last gehad van blessures, eigenlijk doorheen zijn hele carrière. En toch is hij altijd weer teruggekeerd. Hij en Roger pakken het slim aan. Ze spelen minder toernooien dan ze zouden kunnen, zodat ze langer actief kunnen blijven. Echt fenomenaal.”

“Het is echter nog geweldiger om te zien dat ze ambitieus blijven”, aldus Söderling. “Ze hebben allebei alles gewonnen in hun carrière. Niet één keer, maar meerdere keren. En toch blijven ze die honger hebben. Al denk ik ook dat hun onderlinge rivaliteit geholpen heeft. Misschien is dat zelfs de reden dat Roger nog steeds tennist. Hij weet dat als hij stopt en Nadal nog even doorgaat, die Spanjaard enkele van zijn records zou kunnen afnemen.”

“Ik ben er zeker van dat beiden op pensioen willen gaan met het idee dat ze meer bereikt hebben dan de andere”, zegt Söderling, die wel een steekje uitdeelde aan Federer. “Hij heeft me nog altijd niet bedankt omdat ik Nadal geklopt heb. Ik zag dat hij toen blij was dat ik won. Al had hij Rafa misschien ook kunnen verslaan in de finale. Wie weet?”

Hij is naast Djokovic de énige die Nadal op Roland Garros versloeg op 14 jaar tijd: “Federer blijft spelen voor Rafa”
Nadal en Federer. Foto: EPA-EFE
Door vtvn
  • Meest recent