“Obsessief’ koppel bedreigt bejaarden om ‘verwaarloosd’ paard: 14 maanden cel met uitstel

Het Gentse koppel stalkte de bejaarde eigenaars van het paard Sofie (rechts) anderhalf jaar lang met boodschappen als “Rot op, klootzakken”. Foto: if

Gent -

Een Gents koppel is maandag veroordeeld tot 14 maanden cel met uitstel voor stalking en bedreiging van een ge­pen­sio­neerd echtpaar uit Sint-Denijs-Westrem. De hele zaak draait rond een ‘verwaarloosd’ paard.

Het gepensioneerde koppel uit Sint-Denijs-Westrem zat met de daver op het lijf. Vanaf eind 2014 kregen ze anderhalf jaar lang dreigbrieven met daarin boodschappen als: “In ons dorp is geen plaats voor dierenbeulen. Rot op, klootzakken.” Aan hun huis werd een pancarte opgehangen met daarop: “Huis te koop. Opbrengst gaat naar opvang verwaarloosde paarden.”

De brieven waren ondertekend door de dierenrechtenorganisatie Stop Animal Suffering, maar in werkelijkheid ging het om een Gents koppel. Dat had in een weide in Sint-Martens-Latem een paard zien staan waarvan het ten onrechte dacht dat het werd verwaarloosd. Elke dag gaven de man en de vrouw het paard Sofie hooi en haver. “Ze zagen het dier als het kind dat ze nooit hebben gehad”, verklaarde hun advocaat eerder.

Hartklachten

Toen de bejaarde eigenaars van het paard vroegen om te stoppen met voederen en het dier verkochten, begonnen de problemen. De gepensioneerde man leed zo zwaar onder de bedreigingen dat hij hartklachten kreeg.

Ook volgens de correctionele rechtbank ging het Gentse koppel zwaar over de schreef. De man en vrouw werden gisteren veroordeeld tot 14 maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro. Het is hen verboden contact op te nemen met het bejaarde koppel en in de buurt van hun huis te komen. Er moeten ook schadevergoedingen tot 1.700 euro worden betaald.

Waakzaamheid nodig

“De beklaagden zijn op een obsessieve manier met het paard Sofie bezig geweest”, zegt rechter Anthony Van Mol in zijn vonnis. “Ze deden in de buurt boodschappen en haalden er geld af, maar voorts was er geen enkele reden om steeds in de buurt van de woning van de slachtoffers te zijn, behalve om hen te intimideren. Ze hebben een onvoldragen schuld­inzicht en dus is verdere waakzaamheid nodig.”

Door Sander Luyten
VOOR ABONNEES