Bewogen dag in Rusland: favoriet Spanje ontslaat coach twee dagen voor eerste wedstrijd, Hierro neemt over

Opschudding in het Spaanse kamp: daags nadat bekend geraakte dat bondscoach Julen Lopetegui een driejarig contract bij Real Madrid had getekend, heeft de Spaanse federatie zijn coach ontslagen, twee dagen voor hun openingswedstrijd tegen Portugal. De spelers hadden nochtans hun vertrouwen in de bondscoach uitgesproken, toch zette de bond door. Het is onduidelijk hoe het verder moet met het Spaanse nationale team. ’Sportief directeur’ Fernando Hierro neemt het roer over.

LEES HIER over de verrassende aanstelling van Lopetegui als coach van Real Madrid

Van een sensatie gesproken: toen bondsvoorzitter Luis Rubiales (40) de woorden uitsprak dat hij niet anders kon dan bondscoach Julen Lopetegui te ontslaan, viel er een doodse stilte in de perszaal in Krasnodar. Het doorgaans goed ingelichte Marca had enkele minuten eerder nochtans laten weten dat de ‘kleedkamer’ ervoor had gezorgd dat Lopetegui aan boord mocht blijven, dankzij de steun van de spelersgroep.

Bewogen dag in Rusland: favoriet Spanje ontslaat coach twee dagen voor eerste wedstrijd, Hierro neemt over
De voorzitter en de coach in betere tijden. Foto: AFP

Niet dus. Voorzitter Rubiales liet weten dat hij zich niet verraden voelde door zijn bondscoach maar benadrukte dat hij de werkwijzen van zijn coach niet kon accepteren. Die had het nieuws van zijn overstap naar Real aan de federatie meegedeeld vijf minuten voor het nieuws door Real officieel werd gemaakt. Binnen de federatie was niemand op de hoogte van de gesprekken van de bondscoach met Real. “De Spaanse federatie kan deze manier van werken niet accepteren, er zijn waarden die moeten worden gerespecteerd en dat is niet gebeurd. Ik voel me niet verraden door Lopetegui en ben ervan overtuigd dat Real de best mogelijke trainer heeft binnengehaald. Maar we konden niet anders dan hem ontslaan.”

Bewogen dag in Rusland: favoriet Spanje ontslaat coach twee dagen voor eerste wedstrijd, Hierro neemt over
De ontslagen Lopetegui. Foto: AFP

Of de spelers akkoord gingen? Rubiales: “De spelers zijn aangedaan, dit is voor hen een zware slag. Maar er is gebeurd wat is gebeurd. Als we hem niet hadden ontslagen, dan hadden jullie ook kritiek gehad. Er staat deze namiddag een training op het programma en we gaan ons honderd procent voorbereiden op onze eerste wedstrokd. Of dit onze kansen hypothekeert? Winnen is belangrijk maar er zijn belangrijkere zaken.”

Hoe het verder moet, kon Rubiales ook niet meteen zeggen. “Ik kan alleen maar bevestigen dat we zo weinig mogelijk willen veranderen. Of we ons nu internationaal belachelijk maken? We konden niet anders dan wat we hebben gedaan. Of we een fout hebben gemaakt? Dat zullen de komende dagen moeten uitwijzen.”

Kort na de middag volgde het nieuws: technisch directeur Fernando Hierro zal de Spaanse selectie voor het verdere verloop van het toernooi leiding geven.

Bewogen dag in Rusland: favoriet Spanje ontslaat coach twee dagen voor eerste wedstrijd, Hierro neemt over
Foto: AP

Hierro: “Ik heb in hun schoenen gestaan”

“Het hele team staat achter mij”, aldus Hierro in zijn druk bijgewoonde persconferentie. “We hebben ons al voorbereid op de match tegen Portugal, nu moeten we niet veel veranderen. We moeten het werk van de afgelopen jaren voortzetten. Dit is een ongelooflijke groep spelers: ik zal hen vragen om gewoon zichzelf te zijn. Als ik niet overtuigd was van de kwaliteiten van dit team, dan zou ik hier niet zijn. Het is een groep van zeer aangename mensen en heel goede spelers. Het is voor niemand makkelijk geweest, maar ik ben ervan overtuigd dat ze hun best zullen doen.”

“Ik heb de spelers verteld dat ik in hun schoenen heb gestaan. Ik weet welke uitdagingen hen te wachten staan. Ze zijn naar hier gekomen om het WK te winnen, iedereen heeft hoge verwachtingen en ze moeten zich nu focussen op het voetbal, niet op de problemen naast het veld.”

“Mijn opdracht is gewoon de wedstrijd tegen Portugal. En dan de wedstrijd erna en dan die daarna. We denken niet na over wat er gebeurt na het WK. Ik wil mijn team goed zien spelen, en drie goals meer zien maken dan de tegenstander. Dat is wat ik zou willen. Of ik de Zidane van het nationale elftal ben? (lacht) Absoluut, dat zou ik zeer leuk vinden.”

Bewogen dag in Rusland: favoriet Spanje ontslaat coach twee dagen voor eerste wedstrijd, Hierro neemt over
Foto: EPA-EFE

Lopetegui: “Intriest”

Julen Lopetegui voelt zich “intriest” na de gebeurtenissen van de voorbije dagen. “We voelen ons heel triest”, zei hij tegen de aanwezige pers op de luchthaven van Krasnodar, nadat hij het basiskamp van de Spanjaarden verlaten had. “Maar ik wil eraan toevoegen dat we een geweldige ploeg hebben en ik hoop dat we het WK winnen.”

Door gvdl
Meer voetbal