Vlaamse rapper gooit beelden van discussie met MNM-deejays online nadat hij uit de ether wordt gegooid

Foto: VRT

Een passage van de Vlaamse rapper BizzyBlaza in het MNM-programma ‘Urbanice’ is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Hun nummer tijdens een live-sessie was amper ingezet, of hun microfoon werd alweer uitgezet.

BizzyBlaza was op 3 mei uitgenodigd bij MNM om het nummer ‘Money tot de Dood’ live te komen brengen. “Het nummer is een reactie naar de huidige problematiek rond Palestina, wat sommige mensen Israël willen noemen. In de videoclip zie je dat we de situatie in het belachelijke trekken, met zionisten die aan het dansen zijn”, zei de rapper voorafgaand aan de live-sessie.

Maar op het einde van hun live-nummer, zijn ze volgens de VRT zwaar over de schreef gegaan. “Hey, fuck die Zionisten”, klonk het. Waarna de microfoon onherroepelijk terug toe ging. “Bon, dat hebben we dan ook weer gehad”, reageerde MNM-dj Astrid. De discussie die daarop volgde, werd door één van de rappers stiekem gefilmd en in een montage online gegooid.

De VRT bevestigt woensdag dat er opschudding is ontstaan rond het optreden van de rapper in de uitzending van “Urbanice”. “Met MNM en ‘Urbanice’ willen we een breed platform zijn voor jonge mensen en artiesten om urban-muziek en -cultuur te delen. We hebben hierbij respect voor elke mening, maar we trekken de grens bij meningen die aanzetten tot haat en discriminatie”, reageert de openbare omroep.

Vertrouwen geschonden

“Volgens de afspraken rond integriteit binnen de VRT hebben dj’s Brahim en Astrid tijdens die uitzending wel degelijk correct gehandeld. ‘Urbanice’ werd misbruikt door de rapper die aan het einde van zijn optreden slogans begon te roepen die kunnen aanzetten tot haat. De dj’s hebben daarop beslist de micro dicht te draaien. Buiten de uitzending zijn Brahim en Astrid op een respectvolle manier in dialoog gegaan met de rapper. Dat vertrouwen werd geschonden doordat de rapper en z’n entourage dit gesprek in het geheim hebben gefilmd, en hier vervolgens een gemanipuleerde montage van hebben verspreid. Dit getuigt niet van respect”, aldus de openbare omroep.

MNM en VRT benadrukken dat de dj’s Brahim en Astrid integer en correct te werk zijn gegaan en ze beschouwen hiermee de zaak als gesloten.

Bekijk hier de beelden uit die tijdens de MNM-uitzending werden gemaakt

Video: YouTube

Door jdb
TOP 10 MEEST GELEZEN