Is het een goede zaak voor de consument als er een vierde telecomoperator bijkomt? Wij vroegen het aan Test-Aankoop

Foto: Jimmy Kets

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil de Belgische telecommarkt openzetten voor een vierde speler. De consument zal er wel bij varen, want door de toenemende concurrentie zullen de prijzen dalen, voorspelt hij . Maar klopt dat ook? We vroegen het aan Test-Aankoop.

Als het van telecomminister De Croo afhangt, komt er een vierde mobiele netwerkoperator op de Belgische markt. Dat moet leiden tot meer concurrentie, meer datagebruik en lagere prijzen. Goeie zaak dus voor de consument. Deelt consumentenorganisatie Test-Aankoop die mening?

Wat vinden jullie van de komst van een vierde speler naast Telenet/Base, Proximus en Orange?

Simon November van Test-Aankoop: “We juichen zoals steeds alle initiatieven voor een verhoging van de concurrentie op de Belgische telecommarkt toe. Daar vormt het voorstel van Minister De Croo, die met zijn voorstel duidelijk de kaart trekt van de consument, geen uitzondering op.”

Is er eigenlijk wel plaats voor een vierde speler?

“Zeker. De veiling van het mobiele spectrum voor de komende 20 jaar biedt een uitgelezen mogelijkheid voor een vierde mobiele netwerkoperator om de concurrentie aan te gaan met Proximus, Orange en Telenet/Base.”

Is mobiel bellen duur in België?

“Toch wel. Maar eerst dit: de prijzen voor mobiele abonnementen zijn ondanks het verdwijnen van een groot aantal virtuele operatoren (Aldi Talk onder meer) het voorbije jaar niet gestegen in België. Toch blijft bellen, sms’en en surfen in België veel duurder in dan in onze buurlanden. Zo betaalt een intensieve gebruiker (veel bellen en sms’en en minstens 1 GB mobiele data) in België gemiddeld het dubbele in vergelijking met wat diezelfde gebruiker in Nederland of Duitsland zou betalen. In Frankrijk zou die gemiddeld zelfs maar één derde betalen van wat de Belg maandelijks moet ophoesten.”

Waarom dalen de prijzen niet in België?

“Omdat de concurrentie niet meer gevoerd wordt op de mobiele markt, maar wel op de all-in bundels. Sinds de intrede van de deze totaalpacks twee jaar geleden, is dit echter volledig verleden tijd. Proximus, Telenet, VOO en Orange proberen hun klanten voor zoveel mogelijk diensten klant te maken, zodat ze minder snel geneigd zijn van operator te veranderen.

Dus moet de nieuwe, vierde speler ook op die all-in-kar springen?

“inderdaad. Het voorstel van Minister De Croo kan dus enkel realiteit worden als deze vierde mobiele netwerkoperator ook een all-in bundel kan aanbieden aan concurrentiële tarieven. Zolang de toegangsvoorwaarden tot de kabel geen aanvaardbaar niveau aannemen, zullen buitenlandse operatoren niet staan springen om zich te wagen aan de concurrentieslag om de Belgische telecomconsument.

Test Aankoop kijkt daarom met belangstelling uit naar de marktanalyse van de regulator. Als deze de drempels voor toetreding tot de kabel en het glasvezelnetwerk gevoelig kan verlagen, dan ligt de weg open voor meer concurrentie en lagere prijzen voor de consument. Met het voorstel van minister De Croo wordt alvast een eerste belangrijke stap gezet.”

Peeters wil onderzoek, Belgacom vreest banenverlies, Telenet wiml extra masten

Voorlopig is er nog geen vierde speler. Maar de messen worden wel el geslepen. Zo wil minister van Conusmentenzaken Kris Peeters “aan de hand van cijfers en feiten nagaan of een vierde operator in het belang is van de consument”, maar volgens het kabinet-De Croo is dat al gebeurd door telecomwaakhond BIPT en is er dus “geen enkele behoefte om dit proces nog eens op een halfslachtige en gepolitiseerde manier over te doen.”

Een nieuwe mobiele operator op de Belgische markt zou tot banenverlies kunnen leiden bij Proximus. Het telecombedrijf vindt het essentieel dat er een gelijk speelveld blijft bestaan voor bestaande en eventuele nieuwe spelers, zonder discriminatie.

Telenet is niet bang van meer concurrentie, maar stelt zich toch ernstige vragen. “Als er een vierde speler op de markt komt moeten de bestaande operatoren spectrum inleveren en extra masten plaatsen, waarvoor vandaag geen maatschappelijk draagvlak is”, zegt Telenet. “Hierdoor is er ook een direct effect naar de kwaliteit van de mobiele diensten (lagere snelheid, meer verbroken verbindingen, minder capaciteit, minder spraakkwaliteit).”

Door pom
VOOR ABONNEES