Springen of net gaan liggen? Zo overleef je een vallende lift

Bron © Mirror - Business Insider

Themabeeld Foto: ss

De kans dat je ooit in een lift terechtkomt die door een defect in vrije val duikt, is heel beperkt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je je er geen zorgen over kan maken, hoe irrationeel ook. Mocht je toch in een dergelijke situatie belanden, is dit wat je moet doen om te overleven.

Het is perfect normaal om je ongemakkelijk te voelen in een lift, het is een gevoel dat heel wat mensen zullen herkennen. De kans dat je ook daadwerkelijk overlijdt in een lift omdat die een vrije val maakt, die is echter zo laag dat je je daar nooit meer zorgen over zal maken: 1 op 650.000.000. Daar moet je al heel vaak de lift voor nemen.

Kom je ooit toch in een vallende lift terecht, dan doe je er goed aan om een wijdverspreide mythe te negeren: namelijk dat je door op het juiste moment te springen, je leven kan redden. Onderzoekers van het Amerikaanse onderzoekscentrum MIT hebben dat onderzocht en geconcludeerd dat dat nauwelijks effect heeft. Een vallende lift haalt al snel zo’n hoge snelheid dat je sprong bijna niets compenseert.

Wil je een val met de lift overleven, dan is er maar één effectieve techniek: ga liggen. Met je armen en benen uitgespreid en in het midden van de lift. Zo verspreid je de impact van de val over je hele lichaam, waardoor je daar minder schade door zal oplopen dan wanneer de hele schok opgevangen wordt door je voeten. Heb je bagage bij? Leg die dan onder je om een ‘kreukelzone’ te creëren die de schok helpt opvangen.

Door nkdr
VOOR ABONNEES