Processierupsen bedreigen camping van Rock Werchter

  • Een buurman spotte langs de dreef aan de camping al verschillende rupsen.
Rotselaar / Werchter -

Het is alle hens aan dek op camping Klokkeberg en de aangrenzende dreef langs de Grotestraat. Daar dreigen processierupsen roet in het eten te gooien voor kamperende festivalgangers. Kampeerders komen dus het best niet te dicht in de buurt van het beestje, dat verschrikkelijke jeuk kan veroorzaken. Eerder terroriseerde de rups al festivalbezoekers op het Nederlandse festival Best Kept Secret.

Camping Klokkeberg, één van de belangrijkste campings van Werchter, heeft last van de eikenprocessierups. Een buurman merkte het probleem op en plaatste een zelfgemaakt bordje om de festivalgangers te waarschuwen. “Langs deze dreef komen niet alleen festivalgangers, maar ook fietsers en wandelaars met jonge kinderen”, zegt hij. “De processierups kan namelijk een gevaar betekenen voor mensen wanneer ze in aanraking komt met de huid. De symptomen zijn een branderig gevoel, irritatie, koorts, duizeligheid en braken. Ik ben er trouwens zeker van dat het over de eikenprocessierups gaat.”

Dertig haarden

De buurman zag al dertig haarden vol rupsen. “Sommige nesten zijn onder de bladeren verborgen, dus vermoedelijk zijn het er meer”, zegt hij. “De eiken hellen over naar de camping, waardoor de rupsen zich snel verspreiden. Ik heb al een paar gedetailleerde foto's naar een online forum van universiteitsprofessoren gestuurd. Samen met enkele andere buren heb ik de betrokken gemeentelijke dienst over de rupsen ingelicht, maar we kregen tot nu toe geen antwoord.”

Eigenaar van de camping Jos Van Vlasselaer maakt zich weinig zorgen. “Ik heb er nog niets van gemerkt”, zegt hij. “Op de camping zelf staan weinig eiken, behalve aan de zijkanten van het domein.”

Uitroeien

Toch neemt het gemeentebestuur de zaak ter harte. “We kregen al verschillende klachten over de rupsen binnen”, zegt Carine Goris (CD&V), schepen van Milieu. “We zullen nu een specialist van een externe firma ter plaatse sturen, die alles grondig en snel zal evalueren. De opdracht werd in ieder geval door onze milieudienst doorgegeven. Aangezien de bomen die zich op privaat eigendom bevinden, naar een publieke dreef overhellen, is het onze taak om in te grijpen en de rupsen te vernietigen. Om publieke veiligheidsredenen zullen de haarden dus worden uitgeroeid. Of de eigenaar zal moeten meebetalen voor de kosten, is nog niet duidelijk. Daarover kunnen we dus nog geen uitsluitsel geven.” Inmiddels zijn de eerste kampeerders op het voetbalveld van camping Klokkeberg gespot, klaar voor Werchter Boutique. “Het wordt een druk weekend”, zegt de bezorgde buurman. “Hopelijk zal iedereen er met volle teugen en zonder rupsen van kunnen genieten.”

Door Erik Van Eycken
VOOR ABONNEES