Twaalf dagen spoorstaking komende maand? Socialistische vakbond doet er nog spoorstaking van 48 uur bovenop

Bron © belga, vrt

Foto: belga

De Franstalige socialistische vakbond CGSP kondigt een stakingsaanzegging aan voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22 uur. Ze doet dat omdat het spoorpersoneel niet opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten. Treinreizigers kunnen zich ondertussen in het slechtste geval opmaken voor twaalf dagen van hinder op het spoor de komende maand. “Volledig onverantwoord”, reageert premier Charles Michel (MR).

De onvrede heeft te maken met de pensioenhervormingen van de federale regering. “Daardoor zal iedereen bij het spoor langer moeten werken en minder pensioen krijgen”, zegt Ludo Sempels, voorzitter van ACOD Spoor. De spoorbond verwijst ook naar de “lijst” van zware beroepen bij het overheidspersoneel. Daarop staan spoorberoepen, maar niet allemaal. Sempels zegt dat de vakbond het behoud wil van de tantièmes zoals vandaag.

De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van CGSP, kondigde woensdag nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Die aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Hij kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Eerder deze week kondigde ook al het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) stakingsplannen aan (48 urenstaking vanaf vrijdag 22 juni om 3 uur), net als de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22 uur).

Die verschillende eerdere aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken. Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

Charles Michel (MR) heeft vrijdag gereageerd op de spoorstakingen. “Volledig onverantwoord”, zei de premier, die oproept tot overleg. “De passagiers van de NMBS mogen niet worden gegijzeld.”

Door mtm
AANGERADEN